A Simicska Lajoshoz köthető Mezort Zrt. vezérigazgatója szerint, ha az állami földek privatizációjakor most meg is vennék a földjeiket, azon sokat nem keresnének az esetleges új tulajdonosok.

A Mezort-csoportba tartozó három cég – a Sárvári Mezőgazdasági Zrt., a Lajta-Hanság Zrt. és a Szombathelyi Tangazdaság Zrt. – összesen több mint 18 ezer hektár állami földet bérel, haszonbérleti szerződések alapján, 2051-ig. Ennek közel 80 százaléka, mintegy 14,4 ezer hektár is része annak a körülbelül 380 ezer hektár állami földnek, amit most árvereznének el. 

Ezeket a földbérleteket nem lehet megszüntetni, a földforgalmi törvény alapján pedig a haszonbérleti díj sem emelhető Purgai Ferenc, a Mezort Zrt. vezérigazgatója szerint, aki az egyébként szintén Simicska Lajos tulajdonában lévő Magyar Nemzetnek adott interjút.

Simicskáék alól 14,4 ezer hektár állami földet adnának elForrás: MTI/Kiss Dániel

Amellett, hogy a Mezort szakmailag és pénzügyileg is teljesen rendben van, Purgai Ferenc arról is beszélt, hogy szerinte a Mezort-csoport földjeit nem érinti a földtörvény tervezett módosítása. A fideszes Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke által jegyzett javaslat lényege, hogy ha azt elfogadják, lehetővé válik a földhaszonbérletek esetében a haszonbér időszakonkénti felülvizsgálata. A Mezort vezérigazgatója szerint ez két-három évenkénti felülvizsgálatot jelentene, illetve azt, hogy a haszonbér piaci mértékben meghatározható legyen.

Purgai Ferenc szerint a 2013. december 14. után elfogadott jogszabály a korábbi haszonbérleti szerződések módosításáról, így különösen díjemelésről nem rendelkezhet,
így a haszonbérleti díjak földtulajdonos általi egyoldalú, agrárkamarai becslés alapján történő felemelésére csak a 2013. december 15. után kötött földhaszonbérleti szerződések esetén nyílik majd lehetőség”.

A Mezort vezérigazgatója szerint őket nem is érinti a tervezett módosításForrás: MTI/ Czeglédi Zsolt

Szerinte ez a mostani rendelkezés a korábbi hosszú távú szerződéseket, így a Mezort-csoport szerződéseit sem érinti, az abban szereplő bérleti díjak a futamidő végéig változatlanok lesznek.

Ráfizetés lenne?

Purgai Ferenc arról is beszélt, hogy az általuk fizetett haszonbérleti díj 580 forint aranykoronánként, és 20-21 aranykoronás földeket művelnek. Ebből egy esetleges új földtulajdonos még a vásárláshoz felvett hitelnek a kamatát sem tudná kifizetni, nemhogy a törlesztőrészletet” – mondta a Magyar Nemzetnek a vezérigazgató. Az interjú végül sejtelmesen azzal zárul, hogy „egy kétharmados többséggel hozott törvényt elvileg nem egyszerű megváltoztatni”.