A Befektető-védelmi Alapból már kifizették a fiktív kötvényeket vásárló mintegy 32 ezer Quaestor-károsult túlnyomó többségének a jogszabály szerint járó kártalanítási összeget. További kártérítésre a Quaestor-alapból, az Alkotmánybíróság döntése után számíthatnak, ami újabb közel 100 milliárd forintot jelentene az érintett körnek. Az Alkotmánybíróság november 10-i ülésén folytatja a Quaestor-ügyhöz kapcsolódó indítványok vizsgálatát.

A Befektető-védelmi Alapból (Beva) a fiktív kötvényt vásárló ügyfeleket kártalanítja 20 ezer euróig (mintegy 6 millió forintig), de csak ha a Quaestor Értékpapír Zrt.-től vásárolták az értékpapírt. A Beva-kártalanítás mértéke egymillió forintig száz százalék, egymillió forint felett az a fölötti rész kilencven százaléka. Ez közel 32 ezer ügyfél számára összesen 88 milliárd forint kifizetését jelenti.

A kötvényesek kárrendezése július 13-án kezdődött. A honlapján közzétett adatok szerint a Beva október 21-ig több mint 86,2 milliárd forint kártalanítást utalt át 31 113 ügyfélnek. A Quaestor-károsultak kártalanításának mostani szakaszában a hiányzó kötvényeket pénzkövetelésként vette figyelembe a Beva, a vásárlásukkor kifizetett vételár képezi a kártalanítás alapját.

Így számoltak el

A Quaestor-károsultak Kárrendezési Alapjának (QA) korábban közölt adatai szerint a Quaestor-kötvény-károsultakat átlagosan 5,4 millió forint illeti meg, a kártalanítás jelenlegi szakaszában fejenként átlagosan 2,8 millió forintot fizet ki a Beva.

A Quaestor Értékpapír Zrt. (QÉP) által vezetett egyedi értékpapírszámlákon nem különíthetőek el egymástól a hiányzó és a valós kötvények, és az sem állapítható meg teljes bizonyossággal, hogy egy-egy befektető egy-egy tranzakció során valós kötvényt vásárolt-e. Ezért kötvénysorozatonként a Keler nyilvántartásában szereplő valós és az ügyfélnyilvántartásokban lévő összes kötvény aránya alapján határozták meg az egyes ügyfeleknél a valós és hiányzó kötvények számát.

A hiányzó kötvények aránya a különböző kötvénysorozatoknál jelentősen eltér, van, amelynél nincsenek hiányzó kötvények, és olyan is, amelynél arányuk eléri a 86,24 százalékot.

Az AB dönt a folytatásról

A 6 millió forint feletti - 100 ezer euróig, mintegy 30 millió forintig terjedő - kártalanításra és a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.-vel szerződött 497 ügyfél kifizetésére a Quaestor-alapból, az Alkotmánybíróság döntése után lehet mód, ami közel 100 milliárd forint összegű követelés sorsát dönti el.

Az AB-hez érkezett beadványok a Quaestor-ügy károsultjainak kártalanításáról áprilisban elfogadott törvényt támadják. Magánszemélyek a diszkrimináció tilalmára hivatkozva azt kifogásolják, hogy jelentős eltérések vannak a kártalanításban, a pénzintézetek pedig a jogállamiságra, a tulajdon védelmére hivatkozva azt, hogy befizetéseikkel hozzá kell járulniuk a kárrendezési alaphoz.

A beadványok tárgyalását az Alkotmánybíróság 2015. október 20-i ülésén kezdte meg, majd 2015. november 3-i ülésén folytatta. További előkészítés után a testület 2015. november 10-i ülésének napirendjén szerepel.

Quaestor-ügy

A Quaestor Értékpapír Zrt. vállalati kötvénykibocsátásainak nagy része fiktív volt. A jegybank március 10-én függesztette fel részlegesen a társaság tevékenységi engedélyét, és felügyeleti biztost rendelt ki a szabálytalanságok miatt. Az ügyben nyomozás indult, amelyben március végén három gyanúsítottat, köztük Tarsoly Csabát, a cégcsoport vezetőjét letartóztatták.