Több fontos hazai makrogazdasági adat is megjelenik a jövő héten, köztük a harmadik negyedévi bruttó hazai termék első becslése és az októberi inflációs adat.

Hétfő - külkereskedelem

Hétfőn közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a szeptemberi külkereskedelmi termékforgalomra vonatkozó első becslését. Augusztusban a kivitel volumene 6,6, a behozatalé 7,0 százalékkal haladta meg az előző év azonos hónapjának szintjéta második becslés szerint, az aktívum 21 millió euróval nőtt tavaly augusztushoz viszonyítva, és elérte a 455 millió eurót.

A kivitel értéke 6,5 milliárd euró (2026 milliárd forint), a behozatalé 6,1 milliárd euró (1884 milliárd forint) volt. Euróban az export 6,2, az import 6,3 százalékkal nőtt augusztusban az egy évvel korábbihoz képest.

Kedd - infláció

Kedden a fogyasztói árak októberi alakulásáról közöl statisztikát a KSH. Szeptemberben 0,4 százalékkal alacsonyabb volt a fogyasztói árak átlagos szintje, mint egy évvel korábban, augusztushoz viszonyítva pedig 0,6 százalékkal csökkentek az árak.

A fogyasztói árak az év első kilenc hónapjában átlagosan 0,3 százalékkal alacsonyabbak voltak az előző év azonos időszakához képest. Az éves maginfláció szeptemberben szezonálisan kiigazítva 1,3 százalék volt, 0,1 százalékponttal magasabb az előző havinál.

Szerda - turizmus

Szerdán jelenik meg a kereskedelmi szálláshelyek szeptemberi vendégforgalmának adata. Augusztusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 5,7, a belföldi vendégeké 4,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakákban mért forgalma összességében 5,3 százalékkal bővült. A szálláshelyek folyó áron számolt bruttó árbevétele 14 százalékkal 46 milliárd forintra emelkedett.

Az év első nyolc hónapjában a szálláshelyek 6,4 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak az előző év azonos időszakához képest.

Csütörtök - ipar és építőipar

Csütörtökön az építőipar szeptemberi teljesítményéről és az ipari termelésről is publikál adatot a KSH. Ebben az évben először csökkent az építőipar teljesítménye augusztusban és 6,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A termelés mindkét építménycsoportban visszaesett, az épületek építése 5,2, az egyéb építmények építése 6,8 százalékkal maradt el a tavaly augusztusitól.

A szerződésállomány és azon belül az új szerződések volumenének csökkenése miatt továbbra sem számítanak jelentős élénkülésre az építőiparban 

az elemzők.

Ugyancsak csütörtökön jelenik meg a szeptemberi ipari termelésre vonatkozó második becslés. A pénteken közzétett első becslés szerint szeptemberben az ipari termelés volumene 7,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal.

Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 2,9 százalékkal nőtt szeptemberben. A termelés az év első kilenc hónapjában 6,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét. Elemzők szerintaz őszi hónapokban az ipari termelés gyorsulására lehet számítani.

Péntek - növekedés

Pénteken a bruttó hazai termék (GDP) harmadik negyedévi előzetes adatát közli a KSH. A részletes adatok szerint a második negyedévben 2,7 százalékkal nőtt a GDP az előző év azonos időszakához képest. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adat 2,5 százalékos éves növekedést mutat, míg az előző negyedévhez viszonyítva 0,5 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye. Az első félévet tekintve 3,1 százalék volt a gazdaság növekedése az előző év azonos időszakához viszonyítva. Elemzőkátlagosan 2,8 százalékos bővülést várnak az idén a magyar gazdaságban.