Manapság az Európai Unió egyik legégetőbb problémája, hogyan kezelje az újkori történelem egyik legnagyobb migráns-áradatát. Habár sokan úgy vélik, hogy az Egyesült Államok keze is benne van a mostani bevándorlási hullámban, érdemes azért azt is megnézni, hogy az USA-ban milyen folyamatok zajlanak ezen a fronton.

Az Egyesült Államok is egyre színesebbé válik, legalábbis ami a lakosság nemzeti összetételét illeti. A folyamat nem újkeletű, de az elmúlt években is számos ország állampolgára próbálkozott meg az amerikai élettel, illetve az állampolgárság igénylésével. Az amerikai bevándorlási hivatal adatai szerint 2013. szeptember 30-án zárult évben közel 800 ezer ember döntött úgy, hogy amerikai állampolgár szeretne lenni, ráadásul ezek egyharmada ázsiai országból érkezett - írja a MarketWatch.

A mexikóiak a legnagyobb külföldi csoportosulás az Egyesült Államokban, 24 államban is ők teszik ki a legnagyobb bevándorlói kört. A többi állam esetében 10 másik nemzet osztozik az első helyen. 9 államban az indiaiak vannak az első helyen, a Dominikai Köztársaságból érkezettek pedig 5 államban (ráadásul egy évtized óta ez az első alkalom, hogy megelőzik Kínát). Ilyen például New Jersey is. 

A 2013. szeptember végén zárult év honosított amerikai lakosainak származási helye államonkéntForrás: Department of Homeland Security, MarketWatch

A fent említett időszakban összesen 779 929 főt honosítottak szerte az Egyesült Államokban, ami 3 százalékkal magasabb, mint azt megelőző évben, de 25 százalékkal alacsonyabb, mint a csúcsnak számító 2008-as évben, amikor is 1 046 539 főnyi embert honosítottak. A mostani adatok szerint 275 ezer ember érkezett Ázsiából, 271 ezer pedig Észak és Közép-Amerikából, illetve a Karib-térségből. Európa, mely egy évszázaddal ezelőtt még a legtöbb bevándorlót adta, már 'csak' 80 ezer főt tett hozzá a bővüléshez. Ha a teljes létszámot küldő országokra bontjuk, akkor Mexikó, India, Fülöp-szigetek, Dominikai Köztársaság, valamint Kína kiemelkedik a sorból. 

Ahhoz, hogy valaki honosított amerikaivá váljon, legalább 5 éven keresztül kell állandó lakcímmel rendelkeznie az Egyesült Államok területén (3 év abban az esetben, ha a házastársa amerikai), illetve sikeres állampolgársági vizsgát kell tennie. 

Alejandra Grindal, a Ned Davis Research nemzetközi közgazdásza a világ országainak népesedési trendjeit vizsgálva arra jutott, hogy az Egyesült Államokban 4 százalékos lehet a bővülés lehet a munkaképes korú lakosság méretét tekintve a következő évtizedben, ami az ország gazdasági kilátásait tekintve pozitív tendencia. Kínában a hasonló mutató tekintetében 2,7 százalékos csökkenés várható.  

Így néz ki, hogy mely államban összesen hány főt honosítottak, illetve mely küldő országok játszották a főszerepet Kalifornia állam esetében.

A 2013. szeptember 30-ával zárult évben honosított amerikaiak számának alakulása államonkéntForrás: Department of Homeland Security, MarketWatch