A Pallas Athéné Alapítványok megvásárolták a korábbi balatonkenesei MÁV-üdülőt azért, hogy a felújítása után oktatási és konferenciacélokra használják, derült ki az alapítvány honlapjáról. Az érintett épületek tavaly óta már Balatonakarattyához tartoznak, ahol a jegybankelnök felesége, Matolcsy Gyöngyi a polgármester. 

Az üdülőt a jegybank alapítványai közösen vásárolták meg a MÁV Vagyonkezelő Zrt. nyilvános pályázatán az eredeti, nettó 890 millió forintért, ami áfával 1,13 milliárd forint. 

Ezeket az alapítványokat a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapította. A jegybankelnök felesége, Matolcsy Gyöngyi pedig Balatonakarattya polgármestere. 

Ez csak azért érdekes, mert az Átlátszó szerint a több mint hathektáros, jelentős vízparti területtel rendelkező ingatlan már nem Balatonkeneséhez, hanem tavaly óta Balatonakarattyához tartozik. 

Mint írják, a fenti elírás onnan eredhet, hogy a balatonakarattyaiak 2012-ben népszavazáson döntöttek arról, hogy leválnak Balatonkeneséről, a szakítás a tavalyi önkormányzati választások óta hatályos. 

Unortodox alapítványok

Matolcsy György jegybankelnök egy januári interjúban azt mondta, hogy az MNB monetáris fordulatot hajtott végre, amit a korábbi ortodox monetáris felfogás helyett nem hagyományos monetáris megoldásokkal valósított meg. Mint mondta, a jegybank által létrehozott alapítványok épp azt szolgálják, hogy ezek az unortodox megoldások minél nagyobb teret nyerjenek a hazai közgazdasági gondolkodásban, és különösen a hazai közgazdasági és pénzügyi oktatásban". 

Az MNB hat alapítványa:
- Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA)
- Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány (PADS)
- Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány (PAGEO)
- Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány (PADOC)
- Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány (PADMA)
- Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány (PADI)