Nem kell választani karrier és család között

Vágólapra másolva!
Eljön a nők életében a pillanat, amikor dönteni kell: család, vagy karrier – legalábbis a többség ezt így gondolhatja. De lehet máshogy is: otthonról vállalkozó édesanyák hétköznapjait kapta lencsevégre Szabó Ági.
Vágólapra másolva!

Elég szürreális látvány fogadta a vendégeket az Eötvös 10-ben: szaladgáló kisgyerekek, gőgicsélő babák, és úgy tűnt, az összes felnőtt ismeri a másikat. Mint egy furcsa helyszínen rendezett baba-mama klub. Egy fotókiállítás megnyitóján nem ez a közönség a megszokott. Viszont már a fogadtatásból kiderült, hogy itt nem mindennapi dolog történik.

A kiállítás modellei, a vállalkozó anyák és gyermekeik Forrás: Jánossy Noémi

Szabó Ági fotós a kétéves Barnabással az oldalán járta az országot, hogy megmutassa képeivel a világnak, hogyan is dolgoznak otthonról az édesanyák. A valóságot, beállított pózok nélkül, az otthon kialakított dolgozósarokban. „Szerettem volna megmutatni, hogy mire képesek ezek az anyák. Nem mindennapi, amit ők csinálnak. Nagyon jó közösség kovácsolódott: egymást inspirálva és segítve haladunk előre" – mondta Szabó Ági.

MOMents 365

Szabó Ági 30 anyát és 50 gyermeket fotózott a MOMents 365 projekt keretében. A munkáiból készült kiállítást hétvégén mutatták be a nagyközönségnek. A kiállítás anyag két részből állt össze, az első fele igazi életszagú pillanatképek, a másik fele pedig olyan portrékból áll, amelyeken testükre írták az anyák a számukra inspiráló szavakat.

A megnyitón egy vállalkozó anyuka férje is felszólalt: Vinkovics Zsuzsa párja őszintén és kendőzetlenül beszélt kezdeti szkepticizmusáról. Kétkedve, kicsit mosolyogva fogadta a vállalkozás ötletét, úgy voltam vele, ha szeretné, hát csinálja. Majd elvesztette biztosnak vélt állását, és felesége vállalkozása lett a család egyetlen bevétele. Ekkor kezdte komolyan venni párja munkáját, és ma már minden férfi társának erőt, bizalmat és türelmet kíván. Kéri, hogy támogassák ezeket a bátor anyukákat.

Vinkovics Zsuzsa és párja Forrás: Jánossy Noémi

Az egyik modell, Válint Bea azért csatlakozott a MOMents 365 projekthez, mert biztatni szeretné nőtársait, hogy merjenek vállalkozni. Bea korábban multinál dolgozott, négy gyermeke mellett kezdett vállalkozni.

Saját irodát kapnak

A nemzetközi Clusterhaus proworking hálózat budapesti irodája felajánlott a vállalkozó anyáknak egy saját, ingyen igénybe vehető közösségi irodát. A hely nagy segítség a kezdő vállalkozásoknak, amit tárgyalásokhoz vagy napi szintű munkához is használhatnak. A mozgalom tagjai itt gyermekbarát irodát rendeztek be maguknak, amelyet megosztanak az csatlakozó vállalkozó anyákkal. Az irodát Asztalos Dávid, a Clusterhaus vezetője ajánlotta fel, aki maga is kisgyermekes apa, és felesége otthonról vállalkozik.

A fotókat, és a vállalkozó anyukák személyes történeteit ide kattintva láthatja.