Aléxisz Cíprasz görög pénzügyminiszter azt mondta, kormánya napokon belül megegyezik Görögország hitelezőivel, és Athén megkaphatja a mentőcsomag következő, kétmilliárd eurós részletét. A hitelezők azt akarják, hogy a bankok korlátlanul lefoglalhassák a jelzáloghitelesek ingatlanjait, ha nem fizetnek. A kormány szerint ez tömeges kilakoltatásokhoz vezetne.

Aléxisz Cíprasz görög miniszterelnök a kormány november 10-ei, keddi ülése után kijelentette, hogy a kormány a hét végéig elhárítja a maximum 86 milliárd eurós nemzetközi mentőcsomag újabb, 2 milliárd eurós részlete folyósításának útjában álló akadályokat. Az Eurogroup, az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa hétfői ülésén nem hagyta jóvá az összeg folyósítását, mert Görögország nem teljesített minden feltételt.

Mit vihet a bank? 

A vita most konkrétan arról folyik, hogy mi legyen az az összeghatár, amely alatt a hitelező nem foglalhat le egy ingatlant a hátralékos jelzálogkölcsön-tartozás fejében. Görögország hitelezői korlátlan jogokat akarnak adni a bankoknak, míg a görög kormány azzal érvel, hogy így kilakoltatások áradata indulna meg, és tízezrek vesztenék el ingatlanjukat, akkor, amikor az ország migránsok százezreinek biztosít ellátást és fedelet.

Cíprasz támogatást kapott a francia pénzügyminisztertől is. Adósvédelmi szabályok Franciaországban és Németországban is vannak és "furcsa többet követelni Görögországtól, mint ami a hitelező országokban van" - mondta Michel Sapin.

A harmadik mentőcsomag 

Az Európai Unió, az Európai Központi Bank (EKB) és az IMF nyáron hagyta jóvá a 2010 óta már harmadik, ezúttal 86 milliárd eurós mentőcsomagot a csőd fenyegette Görögország számára. Az első, 13 milliárd eurós részletet már augusztusban folyósították. A csomagban 25 milliárd eurót irányoztak elő négy görög bank feltőkésítésére, de az EKB felmérése szerint a bankok tőkeszükséglete csak 14,4 milliárd euró, ezért Görögországnak nem lesz szüksége mind a 86 milliárd euró lehívására.

Cíprasz szerint napokon belül megegyeznek a hitelezőkkelForrás: AFP/Stringer

Újra recesszió 

Görögország a válság évei alatt GDP-je negyedét elvesztette, részben a hitelezők által követelt megszorító intézkedések következtében. A görög hazai össztermék a második negyedévben a fogyasztás és az export megélénkülésének köszönhetően 0,9 százalékkal bővült. Az Európai Bizottság múlt héten közzétett őszi prognózisa szerint azonban az ország a tavalyi 0,7 százalékos növekedés után visszasüllyed a recesszióba, és a hazai össztermék az idén 1,4 százalékkal, jövőre pedig 1,3 százalékkal zsugorodik. A bizottság májusban még 0,5 százalékos növekedést prognosztizált erre az évre.