Gömbölyödik a nyugdíjvagyon

nyugdíjas
An older man passes pedestrians sitting outside a fashion store advertising price discounts in the summer sales in Athens, Greece, on July 13, 2015.
Vágólapra másolva!
Ezer milliárd felett az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona. Az egy főre eső megtakarítás 971 ezer forintra nőtt. Az összes megtakarító 7,2 milliárd forint állami támogatást kapott adó-visszatérítésként.
Vágólapra másolva!

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségével együttműködő önkéntes nyugdíjpénztárak 1042 milliárd forintos összvagyonnal zárták a harmadik negyedévet, ez 6,53 százalékos gyarapodást jelent a tavalyi adatokhoz képest. A pénztáraknak szeptember végén 1 millió 73 ezer tagjuk volt, így az egy főre jutó vagyon 971,5 ezer forintra rúgott, ami 7,6 százalékos növekedésnek felel meg az egy évvel korábbi 902 ezer forinthoz képest.

Divatos az öngondoskodás Forrás: Kostas Tsironis/Bloomberg

„Az összesített vagyon 6,53 százalékos növekedése, valamint az egy főre jutó vagyon 7,6 százalékos növekedése kedvező eredményt jelent a mostani és a jövőben várható alacsony kamatkörnyezetben" – közölte az önkéntes nyugdíjpénztárak eredményeit kommentálva dr. Kravalik Gábor, a Pénztárszövetség elnöke.

Milliárdok az állami támogatásból

Az elnök kiemelte azt is, hogy az idei negyedévekben a tagok egyéni befizetéseinek összege 5–11 százalékkal magasabb volt az előző év azonos negyedévéhez képest. Az adóhatóság közelmúltban publikált adatai szerint

az önkéntes nyugdíjpénztári tagok tavalyi befizetéseik után rekordösszegű, 7,2 milliárd forint adó-visszatérítést kaptak.

Az egészségpénztárak is taroltak

A szövetséghez tartozó egészségpénztárak – amelyek a piac több mint 70 százalékát képviselik – a harmadik negyedévben 2,45 milliárd forintot fizettek be. Ez éves összevetésben kiemelkedő, 14,5 százalékos többletet jelent, a második negyedévhez képest pedig 5,25 százalékos emelkedésnek felel meg.

A szóban forgó egészségpénztárak összvagyona szeptember végén 42,81 milliárd forintot tett ki.