A minőség és az innováció központba kerül

Vágólapra másolva!
A magyar kkv-szektorban nehezen tudják követni a minőségmenedzsment sokrétű feladatát,ezért átfogó képzési program indítása várható. Nemcsak képzésekkel, pályázatokkal is erősíthetik a minőségmenedzsmentet a magyar kisvállalatoknál.
Vágólapra másolva!

Képzés készül a minőségmenedzsmentről

A kis- és középvállalkozási szektorban erősíteni kell a minőségmenedzsmentet képzéssel és pályázati lehetőségekkel - mondta Molnár Pál, az Európai Minőségügyi Szervezet (EOQ) Magyar Nemzeti Bizottsága elnöke kedden. Kiemelte, hogy a nemzetközi tendenciákkal egyezően Magyarországon is jellemző, hogy

a kkv-szektorban nehezen tudják követni a minőségmenedzsment sokrétű feladatát,

ezért indokolt lenne átfogó képzési programokat indítani. Az ENSZ-nél készül a minőségmenedzsment tananyag ajánlás, aminek magyarországi adaptálására készülnek. Ennek alapján az Európai Minőségügyi Szervezet Magyar Nemzeti Bizottsága képzéseket tart majd a magyar kkv-szektor számára.

Minőség-innováció pályázat

A minőséget megújító innováció terjesztését szolgálja a finn államelnök által kezdeményezett minőség-innováció pályázat, amelyen Magyarország 2007 óta vesz részt. Az idén magyar kezdeményezésre a nemzetközi pályázatot kiegészítették minőség és innováció vállalat kiírással is. Kísérleti jelleggel

a magyar nemzeti fordulóban versenyeztetik az összvállalati tevékenységet is, nemcsak a termékeket.

A tapasztalatok alapján várhatóan kiterjesztik a lehetőséget nemzetközi szintre.

Hazai újítók a minőségmenedzsmentben

Az Európai Minőségügyi Szervezet Magyar Nemzeti Bizottsága tájékoztatása szerint a 2015. évi minőség innováció pályázat nemzeti fordulójában első díjat nyert a kis- és középvállalkozói kategóriában az evopro Bus Kft. Moduló autóbuszcsaládja. A mikrovállalkozás kategóriában az Okoskocka Kft. okoskocka terméke, az oktatási szférában a Kecskeméti Főiskola humánerőforrás értékelés és minőségi járműfejlesztési kísérlet pályázata nyert.

Az egészségügyi és szociális szférában működő szervezetek között a Szent Erzsébet Szociális Alapítvány idősgondozás Manhertz-elve pályamű, a potenciális minőség-innováció kategóriában a G&G és Társa Kft. homlokzati állványrendszerekhez és épületekhez rögzíthető hőszigetelő védőfólia pályázata lett az első. A nemzeti szinten kiírt Minőség-innovatív vállalat 2015 pályázatot nagyvállalati kategóriában a Lexmark International Technology Hungaria Kft., mikrovállalkozás kategóriában a Maform Kft. nyerte.