Súlyos visszaszámlálás kezdődik Venezuelában

Venezuelan President Nicolas Maduro speaks during a rally in front of the National Electoral Council in Caracas on October 26, 2015. Venezuela will choose 167 deputies in next December legislative elections. AFP PHOTO/JUAN BARRETO
Vágólapra másolva!
A kőkemény olajfüggőségben szenvedő Venezuela vezetése nemrégiben döbbenetes lépésre szánta el magát, hogy felszínen tartsa az országot. A Maduro-kormány ugyanis elkezdett túladni az aranytartalékain, majd egy váltással az IMF-hez fordultak. Mindebből az következik, hogy a dél-amerikai ország látszólag egyre inkább közelít a csődhöz.
Vágólapra másolva!

Annak érdekében, hogy november elején teljesíthesse 3,5 milliárd dollár értékű kötvénykifizetéseit, Venezuela október végén drámai lépésre szánta el magát – írja a zerohedge.com. A kormány ugyanis elkezdte eladni a szuverén aranytartalékait, hogy kifizethesse a hitelezőket.

Logikus pánik

Ráadásul az elmúlt néhány hónapban Caracas szép csendben a teljes aranytartalék 19 százalékától vált meg. A jegybank nemrég közzétett pénzügyi kimutatása szerint januárban a monetáris arany értéke 91,41 milliárd bolívar (kb. 14 milliárd dollár, azaz kb. 4 ezer milliárd forint) volt, míg májusban csupán 74,14 milliárd. Ez a legerősebb dollárral szembeni árfolyamon (6,3 bolívar dolláronként), mellyel a jegybank is számol, 2,74 milliárd dolláros csökkenést jelent.

Venezuela szórja a piacra az aranytartalékait Forrás: Getty Images

Jóllehet a venezuelai kormány lépése elsőre őrültségnek tűnhet, a jelen körülmények között akár indokolható is. Mivel az ország teljes exportbevételének 95 százalékát a nyersolaj adja, melynek árfolyama nem nagyon akar visszapattanni, így

egyre nagyobb problémát jelent Venezuelának a gazdasági talpon maradás, illetve a hitelek törlesztése.

Az a bizonyos számla

Ami pedig még az arany eladásánál is indokolhatóbb, hogy Venezuela leívja a Nemzetközi Valutaalapnál (IMF) meglévő különleges SDR tartalékait a számlájáról. Egyébként Görögország is éppen ezt tette júliusban, amikor mindenki azt számolgatta, mikor megy csődbe.

Venezuela devizatartalékainak változása 1997 óta Forrás: Zerohedge

Most Venezuelán a sor, és a Reuters közlése szerint október végén már le is hívtak az IMF számláról 467 millió dollárt, melyet importra és adósságfinanszírozásra fordíthatnak. A dél-amerikai ország nemzetközi tartalékai ezzel párhuzamosan 14,81 milliárd dolláron álltak múlt héten, és rohamosan csökkennek. Mindeközben a jegybank legutóbbi (májusig kiterjedő) kimutatása szerint a tartalékok 58 százaléka volt aranyban.