A parlament előtt a törvény, amelyben a kormány átírhatja az e-cigarettákra vonatkozó szabályokat. Az e-cigaretta támogatói szerint az eszköz segíthet leszokni a dohányzásról, és ártalmatlanabb a cigarettánál. Ellenzői szerint viszont káros és kapudrog a dohányzáshoz. Ha az Országgyűlés elfogadja a tervezetet, az e-cigaretták bekerülnek a dohányboltokba, a szakkereskedések pedig lehúzhatják a rolót.

Valószínűleg önnel is előfordult már, hogy hirtelen felkapta a fejét, amikor a buszon vagy a munkahelyén valaki füstnek látszó felhőt fújt a levegőbe. A meglepetés csak akkor múlt el, amikor észrevette, hogy a füst túl gyorsan oszlik el ahhoz, hogy cigarettafüst legyen, az illető kezében pedig elektronikus cigaretta van.

Mint a dohányzás

Ezt az élményt többé nem fogja átélni, ha az Országgyűlés elfogadja az emberi erőforrások minisztere, Balog Zolán törvényjavaslatát, amiben a kormány újraszabályozza az elektronikus cigaretták (e-cigaretták) használatát és kereskedelmét. A legfontosabb tervezett hétköznapi e-cigarettásokat érintő változások a következők:

 • Csak ott lehet majd e-cigarettázni, ahol dohányozni is szabad.
 • E-cigarettát és az ahhoz használható utántöltőt csak dohányboltban lehet majd árusítani.
 • Tilos lesz reklámozni az e-cigarettákat és az utántöltőket.
 • Az e-cigarettákon és az utántöltőkön is lesznek figyelmeztetések és tájékoztatás.

A törvényjavaslatban a kormány lényegében a dohányzással megegyező szabályokat vezet be az e-cigarettákra.

Mi az e-cigaretta?
Az e-cigaretta olyan elektronikus eszköz, ami a benne található folyadékot árammal gőzzé alakítja, amit a használója belélegez. A folyadék lehet nikotinos vagy nikotinmentes. A magyar szabályozás a nikotinos folyadékot tartalmazó készüléket elektronikus cigarettának, a nikotinmentes folyadékot tartalmazót dohányzást imitáló eszköznek nevezi, és mindkettőre ugyanazokat a szabályokat alkalmazza. Mi ezért mindkét terméket e-cigarettának nevezzük.

Pró és kontra

Magyarországon és egész Európában, sőt világszerte vita tárgya, hogy az e-cigarettákat (különösen a nikotintartalmúakat) ugyanúgy kell-e szabályozni, mint a dohánytermékeket, és ugyanúgy meg kell-e próbálni visszaszorítani őket. Általában az alábbi érveket szokták felhozni az egységes szabályozás mellett:

 • A nikotin mérgező anyag, és függőséget okoz.
 • Az e-cigaretták gőze káros, és rákkeltő anyagokat tartalmaz.
 • Az e-cigarettázás nagyon hasonlít a dohányzásra, ezért az e-cigaretta afféle kapudrog a dohányzás felé.
 • Egyre több kiskorú és nemdohányzó próbálja ki az e-cigarettát.

Érvek az eltérő szabályozás mellett:

 • A nikotin természetes, serkentő hatású anyag, számos élelmiszerben és az emberi szervezetben megtalálható.
 • Az e-cigaretták gőze elhanyagolható mennyiségben tartalmaz káros és rákkeltő anyagokat, különösen a dohányfüsttel összehasonlítva.
 • Semmilyen tudományos kutatás nem támasztja alá, hogy az e-cigarettából származó gőz passzív belélegzésének lennének káros hatásai.
 • Főleg dohányosok szoknak át az e-cigarettára, nem pedig a nemdohányosok szoknak rá.
 • Az e-cigarettát a dohányzásról való leszokás egyik hatékony eszközeként emlegetik.
Vitatott, hogy jó-e az e-cigarettaForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Rainer Jensen

Az e-cigarettások petíciót indítottak

Magyarországon a Villanypára Egyesület és az Elektromos Cigaretta Platform védi az e-cigarettázók érdekeit, nemrég pedig megalakult a Mecisz, a Magyar E-cigaretta Forgalmazók Szövetsége. A Villanypára Egyesület a készülő szabályozást az e-cigaretták betiltásaként értékeli, ezért online petíciót indított ellene, ezt már hatezren írták alá.

A szakboltoknak befellegzett

Egy súlyos, még ha relatíve kevés embert érintő következménye lesz a törvénynek, ha elfogadják: a szakboltok lehúzhatják a rolót, ha csak dohányboltban lehet majd e-cigarettát árusítani. Magyarországon közel 500 vállalkozás árul jelenleg e-cigarettát, ezek 1500-2000 embernek adnak munkát, mondta el az Origónak Szunyogh Tamás, a Mecisz elnöke. Ebbe a webshopok is beletartoznak, a törvény ezeket is bezáratná. A külföldi webshopok maradhatnak a piacon, azokra a magyar jogszabály nem vonatkozik.

Szunyogh Tamás személy szerint arra készül, hogy bezárja a boltját, a dolgozóit pedig szélnek ereszti. Arra nem számít, hogy az e-cigaretta-szakboltok dohánybolt-koncessziót kapnának az államtól.

Államosítják az e-cigarettát

Az e-cigarettások vagy visszatérnek a dohányzáshoz, vagy illegális úton szerzik majd be az e-cigarettát, ha törvény lesz a tervezetből, véli Zentai István, az Elektromos Cigaretta Platform vezetője. Ha az e-cigaretták bekerülnek a trafikokba, szerinte sokkal drágábbak lesznek, elvész az egyik legnagyobb előnyük.

Azzal, hogy a kormány beviszi a dohányboltokba az e-cigarettát, legfeljebb a dohányboltok járnak jól. A vásárlók biztosan nem, a dohányboltokban nem várják majd hozzáértő eladók az e-cigarettásokat, mint a szakboltokban, a választék pedig szűkülni fog, véli Szunyogh Tamás.

Csak a nemzeti dohányboltok árulhatnak majd e-cigarettátFotó: Hirling Bálint - Origo

Lehet előnye

Az e-cigarettások akár jól is járhatnak azzal, ha az e-cigaretta bekerül a dohányboltokba. Dohányboltból jóval több van, mint e-cigarettaboltból, a jövőben nem kell szakboltot keresniük vagy webshopból rendelniük, betérhetnek az első dohányboltba. Természetesen mindez attól függ, hogy a dohányboltok felveszik-e az e-cigarettákat a kínálatukba, és ha igen, akkor milyen árban és milyen kínálattal.

Nem lesz ízesítés?

Az e-cigarettásoknak egy áremelkedés mellett problémát az ízesítések betiltása okozhat, de ez még nem biztos, hogy megtörténik. A törvénytervezetben nem szerepel ilyesmi, de ízesített cigarettákat sem lehet majd forgalmazni a jövőben. A kormány pedig jól láthatóan a dohányzással egy kalap alatt szabályozza az e-cigarettákat, vagyis valószínűleg a készülő kormányrendelet betiltja majd az ízesített folyadékokat.

Az uniós direktíva, ami alapján a magyar törvény készült, a tagállamok hatáskörében hagyja az ízesítések szabályozását.

Csak ahol dohányozni szabad

Az is nyilván kényelmetlen újdonság lesz az e-cigarettásoknak, hogy nem gőzölhetnek bárhol, csak ott, ahol dohányozni szabad. Az Elektromos Cigaretta Platform 2012 végén végzett egy (nem reprezentatív) felmérést az e-cigarettás közösségben. Ebből az derült ki, hogy az e-cigarettások körében fontos motiváció, hogy bárhol használhatják a készüléket. Ennél a szempontnál a felmérés résztvevői csak a pénzügyi és az egészségügyi megfontolásokat tartották fontosabbnak.

A korlátozás különösen a közalkalmazottakat, katonákat, orvosokat, nővéreket érintheti kellemetlenül, a közintézményekben tilos a dohányzás, és hamarosan az e-cigarettázás is az lesz.

Hamarosan az e-cigarettások sem kezdhetnek bárhol füstölniForrás: Imaginechina/Chen Xiaogen

A gyerekeket féltik tőle

A felmérésből az is kiderült, hogy a magyar e-cigarettások legnagyobb része exdohányos, a legtöbben ráadásul teljesen letették a normál cigarettát, ahogy átszoktak az elektronikus változatra. Zentai István szerint ezért nonszensz, hogy az e-cigaretta kapudrog lenne a dohányzás felé.

Az e-cigaretta miatt aggódók szerint viszont éppen ez a helyzet, méghozzá egyre inkább. Az Európai Parlament a direktívához egy tájékoztató kisokost is készített (angolul itt), ebben egy 2013-as francia felmérésre hivatkoznak, amely szerint egyre több fiatal próbálja ki az e-cigarettát, olyanok is, akik amúgy nem dohányoznak.

Németországban a 12-17 éves korosztály 30 százaléka próbált már valamilyen e-cigarettát, Berlinben ezért olyan törvényjavaslaton dolgoznak, ami megtiltaná az e-cigaretták árusítását kiskorúaknak.

Egészségesebb, mint a dohányzás

Arról, hogy a nikotintól függetlenül mennyire káros az e-cigarettafolyadékok gőze, éppen azért van komoly vita, mert nagyon sokféle, sokminőségű folyadék van a piacon. A brit egészségügyi minisztérium szakszerve szerint az e-cigarettázás egészségügyi kockázata 5 százaléka a dohányzásénak. Bár megjegyzik, hogy az e-cigaretta még relatíve friss jelenség, ezért kevés a tudományos kutatás, a hosszú távú hatásairól pedig értelemszerűen nincs adat.

Az eddigi eredményekből annyi tűnik biztosnak, hogy az e-cigaretta (legyen akár nikotinos, akár nikotinmentes) nem egészséges, ezért nem jó, ha valaki rászokik. Kivéve, ha az illető a dohányzást váltja fel vele, mert annál egész biztosan sokkal kevésbé káros.

Vitáznak arról, hogy a nikotintól függetlenül mennyire káros az e-cigaretta-folyadékok gőzeForrás: Thinkstock

A kormány szerint káros

Megkérdeztük az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi), mi indokolja szerintük a szigorú szabályozást. A tárca szerint az e-cigaretták (attól függetlenül, hogy nikotinosak-e vagy sem) "egészségvédelmi szempontból kockázatot jelenthetnek, mivel addiktív hatásúak, elősegítik a dohányzásra rászokást, így a lakosság egészségére veszélyesek".

Az e-cigarettákban található folyadék olyan összetevőket tartalmaz, amelyek közül több káros az egészségre, emlékeztet válaszában a minisztérium. Az e-cigaretták párája ráadásul passzívan belélegezve is káros, ezért kell ugyanolyan korlátozásokat bevezetni, mint a dohányzásnál.

A minisztérium és a GYEMSZI (a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet) munkatársai nyilatkozataikban durván csúsztatnak, a szakirodalom jelentős részét figyelmen kívül hagyják, véli Zentai István. Szerinte "el akarják tiporni" az e-cigarettát.

Nem lehet akármit piacra dobni

A magyar törvénytervezet és a készülő rendelet az uniós direktíva nyomán leírja, milyen szabályoknak kell megfelelniük az e-cigarettákban használt folyadékoknak. A gyártóknak és az importőröknek pedig bejelentési kötelezettséget ír elő, hat hónappal a piacra dobás előtt. Ha ez elmaradna, legfeljebb 50 millió forintos bírságot ki lehet szabni rájuk.

Az állami felügyelet mellett csökken a valószínűsége annak, hogy az e-cigarettások silány minőségű folyadékot vagy e-cigarettát használjanak. Feltéve persze, hogy nem feketepiaci forrásból szerzik be a gőzölnivalót.

Brüsszel miatt kell a törvény

Az e-cigaretták újraszabályozása nem érkezett váratlanul. Az Európai Parlament 2014-ben alkotott jogszabályt a területről, amit a tagállamoknak 2016 tavaszáig kell átültetniük a saját jogrendjükbe. Az uniós direktíva a nikotinmentes e-cigaretták szabályozását a tagállamok saját hatáskörében hagyja, vagyis a magyar kormány megtehette volna, hogy a dohányzást imitáló eszközökre más szabályokat vezet be, mint az elektronikus cigarettákra. Az Emmi Origónak megküldött válasza alapján a tárca szerint az e-cigaretták nikotintartalmuktól függetlenül károsak, ezért kell ugyanazokat a korlátozásokat bevezetni rájuk.

Brüsszel szerint csak a nikotinos e-cigaretta olyan, mint a dohányzásForrás: Thinkstock

Emellett az uniós direktíva nem írja elő, hogy csak dohányboltban lehet e-cigarettát árusítani. Ez persze nem meglepő, hisz a dohánykereskedelem az uniós jog szerint nem állami monopólium, Magyarországon viszont az. A direktívának amúgy kimondottan az a célja, hogy egységesítse az e-cigaretták szabályozását a tagállamokban, és közelítse a szabályokat a dohánytermékekre vonatkozókhoz.

A magyar törvényből hiányzik az utántöltők maximális méretének, a folyadék maximális nikotintartalmának és a tartályok gyermekbiztos zárhatóságának rendezése. Ezt a törvény felhatalmazása alapján rendeletben fogja szabályozni a kormány.