A kormányzó Sziriza támogatásával teljes, országos munkabeszüntetés lesz november 12-én, csütörtökön Görögországban. A Sziriza szerint a görögöknek a neoliberális elvek és a zsarolás ellen kell sztrájkba vonulniuk.

Teljes, országos munkabeszüntetés lesz Görögországban november 12-én, csütörtökön. Ez lesz az első teljes sztrájk azóta, hogy a baloldali Sziriza átvette a kormányt januárban. A sztrájk pikantériája, írja az AP hírügynökség, hogy a sztrájkot a Sziriza támogatásával szervezik.

Görögország leáll 

A sztrájk során leáll majd minden közszolgáltatás, bezárnak a múzeumok, az iskolák, a gyógyszertárak. A közösségi közlekedés akadozni fog, a kompok egyáltalán nem fognak járni. A kórházakban csak minimális személyzet fog dolgozni. Számos belföldi repülőjáratot töröltek, mert a légügyi hatóság személyzete is részt vesz a sztrájkban. A munkabeszüntetésben az újságírók is részt vesznek.

Zsarolás és neoliberalizmus 

A Sziriza munkaügyi tagozata minden görög munkavállalót arra szólított fel, hogy vegyen részt a sztrájkban a Görögországon belüli és kívüli pénzügyi és politikai centrumok zsarolása és a neoliberális elvek ellen".

A zsarolás és a neoliberalizmus ellen sztrájkol GörögországForrás: Reuters

A Sziriza megszorításai 

A görögök épp azok ellen az intézkedések ellen készülnek sztrájkolni, amiket a Sziriza vezetett be. Igaz, Aléxisz Cíprasz miniszterelnök számtalanszor hangsúlyozta, hogy nem volt választása, el kellett fogadnia a megszorításokat, amiket az ország hitelezői (a Valutaalap, az Európai Unió és az Európai Központi Bank) a harmadik, 86 milliárd eurós hitelcsomagért cserébe kértek. A mentőcsomag nélkül Athén nem tudná törleszteni az adósságait, gyakorlatilag csődbe menne.