November 27-én minden a vásárlásról szól: a Black Friday, magyarul fekete péntek napján jelentős árcsökkenéssel lehet műszaki cikkeket, ruhákat vásárolni. Sokan félnek hitelkártyát használni, pedig csak tudni kell, mire figyeljünk. Korábban inkább a férfiak vásároltak hitelkártyára, ma ez már inkább a nőkre jellemző. 

Nálunk is beindul fekete péntek

Az Egyesült Államokban évek óta szabadnapot vesznek ki az emberek a Black Friday napján, hogy 50-60-70 százalék árengedménnyel jussanak műszaki cikkekhez, ruhákhoz és egyéb akciós termékhez. Magyarországon először tavaly tört ki hatalmas vásárlási láz, amikor az egyik nagy online webáruház fekete pénteket hirdetett. A vásárlások összértéke meghaladta az 1,7 milliárd forintot, a kedvezmények összege pedig az 550 millió forintot. Elsősorban a háztartási gépek, televíziók, mobiltelefonok, tabletek fogytak, valamint a játékok és babafelszerelési cikkek. Tavaly a vásárlások 11 százaléka mobileszközön keresztül történt.

Az Egyesült Államokban többen szabadságot vesznek ki fekete péntekreForrás: AFP/Peter Parks

Jövő pénteken kezdődik a vásárlási láz

Idén november 27-re esik a fekete péntek, és mivel akkor már közeledik a karácsony, érdemes előre átgondolni, milyen termékeket szeretnénk megvásárolni akciósan, és okosan megtervezni a költéseket. A K&H adatai szerint év végén 25 százalékkal megnő a hitelkártya költések száma. Míg 2010-ben még a férfiak használtak gyakrabban hitelkártyát, az utóbbi három évben ez a trend megfordult és inkább a nők költekeznek így. Az átlagos hitelkeret 322 ezer forint. Jellemzően havonta 7-8 alkalommal fizetünk hitelkártyával, átlagosan összesen 50 ezer forintot egy hónapban.

A határidőkre figyelni kell

A kibocsátott hitelkártyák alapján a teljes lakosságnak Magyarországon közel 200 milliárd forint értékű hitelkerete van kihelyezve. Ez tartalmazza azokat a hitelkártyákat, amelyeket használnak és azokat is, amelyek kihasználatlanul vannak a kártyabirtokosok tulajdonában. Sokan nem tudják, hogyan lehet a legjobban kihasználni a hitelkártya nyújtotta előnyöket, esetleg félnek, hogy kifutnak a kamatmentes periódusból és inkább nem használják a kártyát. A hitelkártya működésénél ugyanis fontos szerepet kap a határidők betartása. A bank pénzét meghatározott ideig, általában 45 napig használhatják az ügyfelek ingyenesen, azaz addig nem számolnak fel kamatot a kihasznált összegre, amennyiben a fizetési határidőig teljes egészében visszatöltik azt” – figyelmeztet dr. Bába Ágnes, a K&H Bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese. Hozzátette, hogy a tudatos kártyahasználók emellett számos előnyhöz jutnak, akár az éves kártyadíj többszörösét visszakaphatják pénzvisszatérítés keretében.