Az erkölcsös befektetéseken vesztek össze a guruk

2015.11.12. 13:11

Ledobta a kesztyűt a legendás Warren Buffett elé Bill Ackman hedge fund guru, miután egy rendezvényen azért kritizálta Bufettet, hogy vállalatának, a Berkshire Hathawaynek részesedése van a Coca-Colában, amely összeköthető az elhízás és a cukorbetegség terjedésével. Mindez az után történt, hogy Ackman maga is kemény bírálatokat kapott erkölcsi fronton.

A Coca-Cola valószínűleg nagyobb arányban járult hozzá globálisan az elhízáshoz és a cukorbetegséghez, mint bármely más vállalat a világon – mondta Ackman egy szerdai szimpóziumon. Hozzátette, a Coca-Cola a cukros vízzel kiszorította a tiszta vizet a gyerekek és a felnőttek fogyasztói szokásaiból – írja a MarketWatch.

Profit és egészség

Ackman megjegyzései egyébként az után jöttek, hogy a Berkshire alelnöke, Charlie Munger nekiment a hedge fund gurunak azzal, hogy a Valeant Pharmaceuticals International túlságosan agresszívan hagyta figyelmen kívül a morális megfontolásokat az üzletei során. Ackman a hivatalos adatok szerint több mint 20 millió Valeant részvényt birtokol, és az elmúlt néhány hetet azzal töltötte, hogy igyekezett megvédeni a gyógyszergyártót a különböző vádaktól. Egyrészt felmerült ugyanis, hogy a Valeant különleges iparági hálózaton keresztül igyekezett felfújni a bevételét, másrészt a hatóságok is elkezdték vizsgálni a vállalat azon gyakorlatát, hogy megvesz bizonyos gyógyszereket, majd megemeli az áraikat.

William A. AckmanForrás: AFP/Martijn Beekman

Nem ez az első eset egyébként, amikor Ackman morális megfontolásokra hivatkozik. Amikor például a táplálék-kiegészítőket forgalmazó Herbalife ellen spekulált, azt mondta, hogy ez erkölcsi kötelessége. Egy prezentációjában még azt is kijelentette, hogy a Herbalife egy „piramisjáték", illetve „bűnszövetkezetként" jellemezte a céget.

Támadás a turmixok ellen

Ackman magatartására reagálva, Andrew Left a Citron Researchtől, aki komoly szerepet játszott abban, hogy a Valeant elleni vádak a nyilvános arénában is helyet kapjanak, a következőképpen nyilatkozott: "Amennyiben Ackman hadjáratot indít egy olyan vállalat ellen, amely egészséges turmixokat árusít, és neheztel az eladói láncára, akkor kérdéses, miként tud kiállni egy olyan társaság mellett, amely viszont évi több mint 300 ezer dollárt számol fel a Wilson-kór gyógyításáért."

Az ügy további finom iróniája, hogy miközben Ackman keményen odaszólt a Coca-Colában való részesedésért, a guru saját hedge fundja, a Pershing Square Capital szintén érdekelt hasonló típusú termékek előállítóiban. Ilyen például a Restaurant Brands International, amely a Burger King gyorsétterem-lánc tulajdonosa, vagy a Mondelez International, amely többek közt az Oreo kekszet is gyártja.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK