A Duna House Holding Nyrt. és a Medasev Holding Kft. a folyamatban lévő nyilvános forgalomba hozatali eljárás (nyilvános értékesítés) azonnali hatályú felfüggesztését kérte a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) a befektetők védelme érdekében.

A közlemény szerint a kibocsátó és az értékesítő részvényes a pénzügyi felügyelet által 2015. október 22-én jóváhagyott összevont tájékoztató kiegészítését kezdeményezi tekintettel arra, hogy

olyan lényeges tény jutott a tudomásukra, amely a tájékoztató kiegészítését teszi szükségessé. 

Változó törvényi környezet

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által november 10-én beterjesztett,  T/7396. számú törvényjavaslat tervezete egyebek mellett számos ponton érinti a hitelközvetítői tevékenység szabályozását is. A Duna House csoport működésének egyik jelentős pillére a pénzügyi termék közvetítés, ezen belül a lakáshitelek közvetítése a franchise hálózat és a csoport leányvállalatai révén, így

a szabályozás módosítása befolyásolhatja a társaság üzleti szegmensének teljesítményét is

- írja közleményében a társaság. 

A pénzügyi közvetítőrendszer egyes szereplőit érintő törvények jogharmonizációs célú módosításáról szóló törvényjavaslat a jelzáloghitel irányelv átültetése érdekében módosítaná a fogyasztónak nyújtott hitelről szóló törvényt, valamint a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvényt. A törvényjavaslat módosítja többek között a kereskedelmi kommunikációra, a szerződéskötést megelőző tájékoztatásra vonatkozó szabályokat, kiegészíti a hitelképesség vizsgálatára vonatkozó előírásokat és új rendelkezéseket vezet be az árukapcsolásra és a devizahitelekre - derül ki a javaslat indoklásából. 

2 százalékra eshet a hitelközvetítési jutalék

Az Investor.hu hasábjain tegnap megjelent elemzésben már írtunk arról, hogy az új törvénytervezet 2 százalékban maximálná a hitelközvetítési jutalékot, ami jelentős érvágás lenne a Duna House üzleti modelljében. Ezt a jutalékot a bankok fizetik közvetítői díjként, ha az ingatlan mellé a DH hitelt is elad az ügyfélnek. Egy egyszeri jutalékból, illetve egy későbbiekben megkapott részből áll, amely az állomány mennyiségétől és minőségétől függ. Mivel az elmúlt időszakban fokozatosan esett az általános hozamszint, emiatt a banki hitelmarzsok is egyre alacsonyabbak lettek. 

Így tervezték az értékesítést 

A Duna House Holding részvényeinek nyilvános értékesítése hétfőn kezdődött, a papírokat 4250 forintos maximum áron lehet jegyezni. A jegyzési időszak november 20-ig tart. A nyilvános részvényjegyzéssel párhuzamosan zártkörű értékesítés is zajlik intézményi befektetők részére. A Duna House az összesen 3 millió 60 ezer részvényéből legfeljebb 1 millió darabot tervez értékesíteni, ami opciósan további 100 ezer darabbal növelhető. Az értékesítésből minimum 765 millió forint folyhat be a maximum árral számolva, és a 100 ezer darab opciós részvényt is beleszámítva 4,675 milliárd forint a felső határ. A befolyó összeg egy részét tőkeemelésre fordítja a társaság, illetve a regionális terjeszkedést, akvizíciókat finanszírozna belőle.