Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint valószínűleg hozzá kell nyúlni a bankadóval kapcsolatos szabályozáshoz, mert az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal kötött februári megállapodáshoz kapcsolódóan a bankadóhoz kötődő szabályozás két elemét is kifogásolta az Európai Bizottság.

A nemzetgazdasági miniszter egy csütörtöki konferencián azt mondta: az egyik ilyen kifogásolt elem, hogy a kormány szándéka szerint azok a bankok, amelyek a válság idején növelték a hitelezést, együttesen 10 milliárd forintos adókedvezményt kapnának. Ezt a kedvezményt az Európai Bizottság tiltott állami támogatásnak minősítette.

A másik kifogásolt elem az a kedvezmény, amelyet azok a bankok kapnának, amelyek a keleti piacokon, így Ukrajnában, illetve Oroszországban veszteségeket szenvedtek el a válság idején. Varga Mihály szavai szerint ezt a pontot is megtámadta a bizottság.

Úgy fest, hozzá kell nyúlni a bankadóhozFotó: Bielik István - Origo

Az Erste oldaláról most elbizonytalanodás tapasztalható, de a magyar kormány továbbra is 15 százalékos tulajdont kíván szerezni az Erste magyar leánybankjában, közölte a tárcavezető.

Az Erste magyar bank is lesz”jelentette be februárban Orbán Viktor. A miniszterelnök akkor arról is beszélt, hogy visszatérhet a válság előtti banki teherviselés, és 2016-tól 60 milliárddal csökken a bankadó.

Csúszik a vásárlás

A magyar állam az idén csak akkor vásárolhat üzletrészt az Erste magyar leánybankjában, ha rendeződik a Quaestor-befektetők ügye, mondta november elején Andreas Treichl, az osztrák csoport vezérigazgatója.