Varga Mihály derűlátó

2015.11.12. 17:22

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint jó esély van arra, hogy Magyarországot felminősítsék a hitelminősítők.

Magyarországra a hitelminősítők pozitív kilátást tartanak érvényben, de van olyan ázsiai hitelminősítő cég, ahol Magyarország a befektetési ajánlású kategóriába tartozik, mondta egy csütörtöki konferencián a nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály szerint Magyarország idén nem fog devizakötvényt kibocsátani, de ez nem jelenti azt, hogy jövőre esetleg ne tesztelhetné a nemzetközi piacokat.

A nemzetgazdasági miniszter szerint jöhet a felminősítésForrás: MTI/Marjai János

A tárcavezető szerint öt évvel ezelőtt Görögországgal együtt említették a befektetők Magyarországot, de napjainkban már teljesen más helyzetben van az ország. Görögország most körülbelül 20-25 százalékos hozam mellett tudna piacra dobni hosszú lejáratú állampapírokat, miközben Magyarország hozzávetőleg 3 százalékos hozam mellett lenne képes kibocsátani akár 15 éves lejáratra is állampapírokat, mondta a miniszter.

Módosulhat a bankadó

Varga Mihály a konferencián beszélt arról is, hogy valószínűleg hozzá kell nyúlni a bankadóval kapcsolatos szabályozáshoz, mert az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal kötött februári megállapodáshoz kapcsolódóan a bankadóhoz kötődő szabályozás két elemét is kifogásolta az Európai Bizottság.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK