A befektetők söpörhetik el az új Volkswagen-vezért

Volkswagen Environmental pollution ENVIRONMENT CAR SQUARE FORMAT
An old Volkswagen Polo with a logo in the shape of a devil can be seen in a junk yard in Peine, Germany, 05 November 2015. The Braunschweig state prosecution is using the doctored CO2 emissions data from Volkswagen cars as occassion for new investigations. Photo: JULIAN STRATENSCHULTE/dpa
Vágólapra másolva!
A Volkswagen egyik legfontosabb részvényesének számító Union Investment szerint kívülről érkezett vezetőre kellene lecserélni a vállalat frissen kinevezett vezérigazgatóját, Hans Dieter Pötsch-t. A cél az lenne, hogy az emissziós botrány után visszaálljon a Volkswagenbe vetett bizalom.
Vágólapra másolva!

A Volkswagen (VW) top 15 részvényese közé tartozó Union Investmentnél úgy látják, máris új vezető kellene Hans Dieter Pötsch helyére, aki a 40 éve a VW-csoportnál dolgozó Matthias Müllert váltotta a vezérigazgatói poszton, miután a cég beismerte, hogy csaltak az amerikai kibocsátási teszteken – írja a Financial Times. Pötsch a kinvezése előtt több mint egy évtizedig volt pénzügyi igazgató az utógyártónál.

Hans-Dieter Pötsch Forrás: Volkswagen

Így nem lesz bizalom

A Németország harmadik legnagyobb alapkezelőjének számító Union Investment vezető portfólió menedzsere, Ingo Speich úgy nyilatkozott.

sokkal jobb lenne, ha friss emberek ülnének az igazgatóságban és a felügyelőbizottságban,

hogy segítsenek helyreállítani a tőkepiacok bizalmát.

Speich kijelentése a botrány óta a legerősebb megszólalás a részvényesek részéről, ami jól mutatja a piaci elégedetlenséget a Volkswagennel szemben. Erre meg is lehet a befektetők oka, mivel az ügy kirobbanása óta a vállalat részvényei 70 százalékot estek.

„Ez az egész a bizalomról szól. A tőkepiacok szempontjából a Volkswagen nem kommunikál megfelelően, és hiányzik a bizalom. Mi pedig egyaránt csalódottak vagyunk a VW személyi döntéseivel és az információáramlás minőségéval kapcsolatban” – hangsúlyozta Speich.

Egyre hangosabb a zúgolódás

Speich egyébként nincs egyedül a kritikájával. Pötsch kinevezését a kisebb befektetők is élesen kritizálták, de a felügyelőbizottság összetétele is egyre nagyobb figyelmet kap, mivel a 20 tagból csupán egyetlen egy ember független.

A Union Investment 0,5 százalékos részesedéssel bír a VW-csoportban, mellyel az egyik legfontosabb részvényesnek számít, és összesen 250 milliárd eurónyi eszközt kezel.

A Volkswagen részvények árfolyammozgása 2015 márciusa óta Forrás: Investing.com, Investor.hu