260 milliót csalhatott el csárdákkal és pizzériákkal

2015.11.13. 10:41

Az adóhatóság azzal gyanúsít egy férfit, hogy strómanokon és fiktív cégeken keresztül üzemeltetett több csárdát és pizzériát. Az adókat és a dolgozók utáni járulékokat nem fizette. Az adóhatóság szerint 260 millió forint kárt okozott az államnak. 

Egy kecskeméti férfi éveken át strómanok nevén lévő cégekkel működtetett csárdákat és pizzériát. Az adó- és járulékfizetést elkerülő férfi és tizenkét társa ellen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) dél-alföldi pénzügyi nyomozói vádemelést javasolnak a Bács-Kiskun megyei Főügyészségnél.

Strómanok és fiktív cégek 

A 47 éves férfi Kecskeméten egy csárdát és egy pizzériát, Budapesten pedig egy csárdát irányított. A működtetésben édesanyja és kecskeméti társa segítette. A gyanú szerint az üzemeltetéshez strómanok nevén lévő cégeket használtak fel. Ezek a gazdasági társaságok ugyan benyújtottak bevallásokat, hogy a valós működés látszatát keltsék, de sem a bevallott adókat, sem a kétszáz alkalmazott utáni járulékot nem fizették be az államkasszába. Mivel a cégek vagyonnal nem rendelkeztek, így a tartozás végrehajtása sem vezetett eredményre, írja közleményében az adóhatóság.

Nem akart adózni 

Ha az aktuálisan használt cég nagyobb köztartozást halmozott fel, máris egy újabb társaságot vontak be a működtetésbe, és így tovább növelték a köztartozásokat. Ennek a folyamatnak vetettek véget a pénzügyi nyomozók 2013 őszén, amikor egy időpontban húsz helyszínen tartottak házkutatásokat. A férfit és két társát őrizetbe vették.

A nyomozás adatai szerint a fiktív cégeknek bérbe adott csárdákat és pizzériát valójában mindvégig a férfi irányította. Célja az volt, hogy a vendéglátásból befolyó bevételhez adók és járulékok fizetése nélkül jusson hozzá.

Nem akart adózni a csárdák után, de a NAV elkaptaFotó: Bielik István - Origo

260 milliót csalt el 

A pénzügyi nyomozók a költségvetést ért csaknem 260 millió forintos kár megtérüléséért két csárdát és további ingatlanokat, valamint készpénzt zároltak több mint 400 millió forint értékben.

A férfivel és tizenkét társával szemben üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás, illetve közokirat-hamisítás miatt javasolnak vádemelést.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK