Duna House: Az MNB felfüggesztette a részvényjegyzést

2015.11.13. 15:38

A Magyar Nemzeti Bank a Duna House Holding Nyrt. és a Medasev Holding Kft. szerdai kérésének megfelelően azonnali hatállyal felfüggesztette a Duna House részvényeinek folyamatban lévő nyilvános forgalomba hozatali eljárását - az MNB erről szóló végzését pénteken tették közzé a Budapesti Értéktőzsde honlapján. 

Bekavar az új törvénytervezet

A Duna House és az értékesítő részvényes Medasev Holding szerdán maga kezdeményezte a pénzügyi felügyelet által 2015. október 22-én jóváhagyott összevont tájékoztató kiegészítését. 

Indoklásukban arra hivatkoztak, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által november 10-én beterjesztett, T/7396. számú

törvényjavaslat tervezete számos ponton érinti a hitelközvetítői tevékenység szabályozását, ami a csoport működésének egyik jelentős pillére,

különös tekintettel a lakáshitelek közvetítésére, így a szabályozás módosítása befolyásolhatja a társaság üzleti szegmensének teljesítményét is. 

A lakáspiac, így a Duna House működési modelljének egyik fontos eleme a hitelközvetítői tevékenységForrás: Thinkstock

Felfüggesztés és kiegészítés

A jegybank az összevont kibocsátási tájékoztató kiegészítésének közzétételéig függesztette fel a forgalomba hozatali eljárást,

egyben felszólította a Duna House-t, hogy a kiegészítés tervezetét nyújtsa be az MNB-nek. 

A Duna House pénteki közleményében azt közölte: a jogszabályi előírásokat figyelembe véve hamarosan tájékoztatást ad arról, hogy a nyilvános részvényértékesítést mikor zárják le, mikor és milyen módon juttatja vissza a részvényjegyzésben eddig részt vevőknek a jegyezni kívánt részvények ellenértékeként befizetett összegeket, amennyiben a nyilvános részvényértékesítés sikertelennek minősül, illetve a befektetők a tájékoztató kiegészítésére tekintettel el kívánnak állni a korábban tett jegyzési nyilatkozatuktól. 

Hétfőn indult a jegyzés

A Duna House Holding részvényeinek nyilvános értékesítése hétfőn kezdődött, a papírokat 4250 forintos maximum áron kínálták jegyzésre, a november 20-ig meghirdetett jegyzési időszakban. A nyilvános részvényjegyzéssel párhuzamosan zártkörű értékesítés is indult intézményi befektetők részére. A Duna House az összesen 3 millió 60 ezer részvényéből legfeljebb 1 millió darabot tervez értékesíteni, ami opciósan további 100 ezer darabbal növelhető. 

Az értékesítésből minimum 765 millió forintra számíthat a cég. A maximum árral számolva, és a 100 ezer darab opciós részvényt is beleszámítva 4,675 milliárd forint a felső határ. A befolyó összegből a regionális terjeszkedését, akvizíciókat finanszírozná a társaság.

Változhat a jegyzési ár is?

Az Investor.hu hasábjain szerdán megjelent elemzésben már írtunk arról, hogy

az új törvénytervezet 2 százalékban maximálná a hitelközvetítési jutalékot, ami jelentős érvágás lenne a Duna House üzleti modelljében.

Ezt a jutalékot a bankok fizetik közvetítői díjként, ha az ingatlan mellé a DH hitelt is elad az ügyfélnek. Egy egyszeri jutalékból, illetve egy későbbiekben megkapott részből áll, amely az állomány mennyiségétől és minőségétől függ. Mivel az elmúlt időszakban fokozatosan esett az általános hozamszint, emiatt a banki hitelmarzsok is egyre alacsonyabbak lettek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK