Úgy fizethet Erzsébettel, mint eddig soha

Erzsébet-utalvány egy pénztárcában, cafeteria, felosztási tanácsok
Vágólapra másolva!
Lesz kártyaformátumú Erzsébet-utalvány. Rogán Antal először legfeljebb személyesen mutatta volna meg Mesterházy Attilának, hány tanácsadó mennyi pénzért dolgozik a minisztériumában, de végül nyilvánosságra hozta az információt. Matolcsy György Nemzeti Bankjának alapítványai üdülőt vettek Matolcsy Gyöngyi településén. A kormány a dohányboltokba száműzné az e-cigarettát, az e-cigarettásokat pedig a a dohányosok közé. A Balaton bő 300 milliárdot kap fejlesztésre uniós pénzből. Deutsch Tamás mégsem adóztatja meg a Google-t. Csökken az ingatlanközvetítők jutaléka. Magyarország ideiglenesen elengedheti a hiányt, ha a menekültek miatt borul a büdzsé, Görögországban általános sztrájk volt a megszorítások miatt. Ez volt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Mesterházy Attila MSZP-s parlamenti képviselő megkérdezte a minisztereket, hány tanácsadó dolgozik a tárcáiknál, kik ők, és mennyit keresnek. Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője írásbeli válaszában ezért nem árulta el a számokat, de felajánlotta az MSZP-s képviselőnek, hogy személyesen megnézheti őket. Rogán Antal annyit tett hozzá, hogy jogi és nem jogi következményei lesznek, ha Mesterházy Attila nyilvánosságra hozza, mennyit keresnek a tanácsadók a minisztériumában.

Rogán és Mesterházy

Felháborító, hogy Rogán Antal eltitkolja, mennyit keresnek a tárcájánál a politikai tanácsadók, és emiatt még meg is fenyeget egy parlamenti képviselőt – reagált Mesterházy Attila az Origónak Rogán lépésére. Rogán Antal végül beadta a derekát, mégis elárulta, hogy csaknem havi 4,5 milliót költenek a hét emberre.

Rogán Antal mégis elmondta, mennyit keresnek a tanácsadói Forrás: MTI/Kovács Attila

Matolcsy és Matolcsy

A Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank által alapított Pallas Athéné Alapítványok megvásárolták a korábbi balatonkenesei MÁV-üdülőt azért, hogy a felújítása után oktatási és konferenciacélokra használják, derült ki az alapítvány honlapjáról. Az érintett épületek tavaly óta már Balatonakarattyához tartoznak, ahol

a jegybankelnök felesége, Matolcsy Gyöngyi a polgármester.

Az üdülőt a jegybank alapítványai közösen vásárolták meg a MÁV Vagyonkezelő Zrt. nyilvános pályázatán az eredeti, nettó 890 millió forintért, ami áfával 1,13 milliárd forint.

Az e-cigaretta és a kormány

A kormány beterjesztette a parlament elé azt a törvényt, amelyben a kormány átírhatja az e-cigarettákra vonatkozó szabályokat. Az e-cigaretta támogatói szerint az eszköz segíthet leszokni a dohányzásról, és ártalmatlanabb a cigarettánál. Ellenzői szerint viszont káros és kapudrog a dohányzáshoz. Ha az Országgyűlés elfogadja a tervezetet,

az e-cigaretták bekerülnek a dohányboltokba,

a szakkereskedések pedig lehúzhatják a rolót.

Az ingatlanközvetítők és a bankok

A kormány azt a törvényt is beterjesztette, ami alapján maximum két százalék közvetítői díjat kaphatnak az ingatlanhitel-közvetítők (például az ingatlanközvetítők, akik a lakás mellé gyakran hitelt is eladnak a vevőiknek). A Bankszövetség egyetért a tervezettel, szerintük az ingatlanhitelek árát megemeli a túl magas közvetítői díj. Az egyik ingatlanközvetítő szerint a díj lecsökkentése után akár drágulhatnak is az ingatlanhitelek.

A Balaton és környéke

Megjelent az a rendelet, amiben a kormány elfogadta a Balaton és környéke fejlesztéséről szóló koncepciót és stratégiát, összesen 312 milliárdot szánnak a projektekre, nagyrészt uniós forrásból. A pénzből jut majd vasút- és kerékpárút-fejlesztésre, elektromos közlekedésre. Kap pénzt a Badacsony és Fonyód közötti kompjárat. Lesz 30 milliárd szociális üdültetésre, és 35 milliárd a Balaton vizére.

Bő 300 milliárdból fejlődhet a Balaton Forrás: MTI/Varga György

Deutsch Tamás és a Google-adó

Egy szakmai konferenciával lezárult az internetről szóló internetes konzultáció. Ezen Deutsch Tamás elmondta, milyen javaslatokat terjesztenek majd a kormány elé. Javasolni fogják többek közt, hogy csökkenjen 18 százalékra az internetcsomagok áfája, legyen ingyenwifi minden településen, és legyen szociális alapon járó internetcsomag. Deutsch Tamás csapata korábban azt ígérte, azt is elmondják, hogyan akarják meggátolni, hogy az online multik (például a Google) kibújjanak a magyarországi adófizetés alól. Ebből annyi lett, hogy

javasolni fogják a kormánynak: kezdeményezzen lépéseket az ügyben.

Brüsszel és a bankadó

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint valószínűleg hozzá kell nyúlni a bankadóval kapcsolatos szabályozáshoz, mert az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal kötött februári megállapodáshoz kapcsolódóan a bankadóhoz kötődő szabályozás két elemét is kifogásolta az Európai Bizottság. Az egyik ilyen kifogásolt elem, hogy a kormány szándéka szerint azok a bankok, amelyek a válság idején növelték a hitelezést, együttesen 10 milliárd forintos adókedvezményt kapnának. A másik kifogásolt elem az a kedvezmény, amelyet azok a bankok kapnának, amelyek a keleti piacokon veszteségeket szenvedtek el a válság idején.

Brüsszelnek két problémája is van a bankadóval MTI Fotó: Vajda János

A járműgyártás és a GDP

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP-je) 2,3 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest, közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Elemzők 2,5 százalékos növekedésben bíztak. A növekedést alapvetően az ipar, azon belül a járműgyártás, valamint a kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás teljesítményének bővülése okozta.

Az OECD a magyar gazdaság jelentős lassulását várja jövőre, majd 2017-ben a növekedés újra erőre kaphat. Alapvetően

pozitív értékelést tett közzé a nemzetközi szervezet a magyar gazdaságról,

de azért kritikát is megfogalmazott.

Papír és plasztik

A szállodaiparnak és a vendéglátásnak jót tehet, hogy kiderült: plasztikkártya váltja az Erzsébet-utalványokat. Az Erzsébet-utalvány Plusz elektronikus kártyán egyszerre kezelhető az étkezési, az ajándék, az iskolai, a kultúra, a sport, valamint a gyermekvédelmi Erzsébet-utalvány is.

A kártya zsebei megfelelnek a papíron kibocsátott Erzsébet-utalványok típusainak,

így az egyes zsebek felhasználhatósági köre azonos a papíralapú utalványokéval. Az elektronikus utalványkártya mellett a papíralapú utalványok továbbra is forgalomban maradnak, azok elfogadásában nincs változás.

Jön az utalványkártya Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A hiány és a menekültek

Az Európai Bizottság szerint az uniós tagállamok költségvetési hiánya ideiglenesen lehet nagyobb a kitűzöttnél, ha a nagyobb hiányt a menekültválság miatti, előre nem látható kiadások okozzák. Csak azok az országok csúszhatnak meg a költségvetésükkel, amelyek nem állnak túlzottdeficit-eljárás alatt, Magyarország ezek közé tartozik.

A kormány és a sztrájk

A hatalmas adósság alatt nyögő Görögországban teljes, országos munkabeszüntetés volt csütörtökön. Ez volt az első teljes sztrájk azóta, hogy a baloldali Sziriza átvette a kormányt januárban.

A sztrájk pikantériája az volt, hogy a Sziriza támogatásával szervezték.

A görögök a Sziriza által bevezetett megszorítások ellen sztrájkoltak, a Sziriza szerint a görögöknek a neoliberális elvek és a zsarolás ellen kellett sztrájkba vonulniuk.