Az Origo olvasói eltalálták, milyen Google-adót akar Deutsch Tamás

2015.11.13. 15:14

A kormánynak jogszabályokat kellene módosítania azért, hogy az online multik, például a Google, ne tudjanak kibújni a magyarországi adófizetés alól. Emellett nemzetközi együttműködést kellene kezdeményeznie ugyanezen célból. Deutsch Tamás ezt fogja javasolni a kormánynak Google-adó néven. Az Origo olvasóinak több mint fele a bejelentés előtt arra szavazott, hogy Deutsch Tamás nem fog konkrét lépéseket javasolni.

Korábbi cikkünkben megkérdeztük az Origo olvasóit, szerintük mire gondolhat Deutsch Tamás és az Internetkon csapata, amikor azt mondják, hogy olyan javaslatokat dolgoztak ki, amelyek "valamennyi adófajta esetében meg kívánják szüntetni az adóelkerülés lehetőségét" az online multiknál (például a Google-nál). Olvasóink 54 százaléka arra szavazott, hogy az egész csak porhintés, nem lesz érdemi lépés az ügyben.

A kormány kezdeményezzen! 

Az internetről szóló internetes nemzeti konzultáció miniszterelnöki biztosa elárulta, konkrétan milyen javaslatokat terjesztenek a kormány elé. Deutsch Tamás javaslata az, hogy a kormány kezdeményezzen jogszabály-módosításokat annak érdekében, hogy a magyarországi piacokon jelentős bevételt elérő multinacionális cégek a hazai vállalkozásokkal egyenlő feltételek mellett vegyenek részt a piaci versenyben, és a hazai vállalkozásokkal egyező mértékben vállaljanak részt a közteherviselésből. Továbbá a kormány vizsgálja felül a kettős adóztatást kizáró egyezmények alkalmazását, és a kormány kezdeményezzen nemzetközi együttműködést a multinacionális internetes vállalkozások európai jelenléte által okozott piactorzító hatások kiküszöbölésére.

Deutsch Tamás konkrét javaslata az, hogy a kormány kezdeményezzen lépéseketFotó: Polyák Attila - Origo

Lesz ingyenwifi 

Deutsch Tamás az Internetkont lezáró szakmai konferencián elmondta, hogy a konzultáció eredményei alapján megalkotott javaslataik november második felében kerülnek várhatóan a kormány elé.

A Google-adót illető, enyhén szólva általános javaslatokon túl Deutsch Tamás újra elmondta, mi szerepel majd az előterjesztésben:

 • 2017. január 1-jével csökkentsék az internetezés áfáját 18 százalékra.
 • Vezessék be a kedvezményes internet-alapcsomagot.
 • Épüljön ki minden településen ingyenes wifiszolgáltatás.
 • A kormány a jövő év elejétől kezdjen tárgyalásokat a távközlési különadó csökkentéséről.
 • Legyen digitális gyermekvédelmi stratégia.
 • Az internetes zaklatás legyen önálló bűncselekmény.
 • Hozzák nyilvánosságra az e-kereskedelemben szabályt sértő vállalatok listáját.
 • Legyen átfogó digitális köznevelési stratégia.
 • Legyen wififejlesztés az iskolákban.
 • A startupbefektetők kapjanak adókedvezményt.
 • Legyen virtuális e-közigazgatási ügyfélszolgálat.
 • A közigazgatásban bővítsék a szabad szoftverek használatát.

A Google kemény dió 

A Google-adóra visszatérve, egyáltalán nem meglepő, hogy Deutsch Tamás nem jelentett be konkrét lépéseket. Az, hogy az online multik mindent megtesznek azért, hogy a lehető legkevesebb adót kelljen fizetniük, és ezért kihasználják a világ országainak adózási szabályaiban található kiskapukat (és azt, hogy országoktól függetlenül működnek), nagyon sok kormánynak okoz fejtörést.

Egyelőre a világ egyetlen kormánya sem talált kielégítő megoldást a problémára.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK