Több tízmillió munkahely kerülhet veszélybe

2015.11.13. 14:28

Az Egyesült Államokban 80 millió munkahelyet veszélyeztethet az automatizálás, de az Egyesült Királyságban is több mint 10 millió állás foroghat kockán. A Bank of England vezető közgazdásza szerint mindez a jövedelmi egyenlőtlenségekre is hatással lehet.

A brit jegybank vezető közgazdásza, Andy Haldane egy csütörtöki londoni szakszervezeti konferencián arról beszélt, hogy az Egyesült Királyságban 15 millió munkahelyet fenyegetnek a robotok az amerikai 80 millió mellett. Az USA-ban egyébként októberben 143 millióan dolgoztak a mezőgazdaságon kívül. 

Az alábbi táblázatból kitűnik, hogy a fejlődő technológiákból fakadó robotizáció leginkább a gyártási, kereskedelmi, értékesítési és szabadidős iparágakban dolgozókat fenyegetheti, ezekben a területeken a legmagasabb az átlagos valószínűségi arány.

A robotizáció átlagos valószínűsége adott foglalkoztatottsági körbenForrás: Bank of England

Tovább nőhetnek a jövedelmi egyenlőtlenségek

Az automatizálás ráadásul leginkább az alacsony bérezésekkel járó munkahelyeket fenyegeti"

– tette hozzá Haldane. Kiemelte, a technológia egyfajta regresszív jövedelemadóként tud működni a képzetlenek számára, és tovább növelheti a jövedelmi egyenlőtlenségeket – írja a MarketWatch.

A múltbeli tapasztalatok ezzel párhuzamosan azt mutatják, hogy a technológiai fejlődések végül megemelték a keresletet az új munkaerőt igénylő új iparágak termékei iránt. Mindazonáltal az látszik, hogy mivel a gépek egyre okosabbak lesznek,

egyre szűkül a tér az egyedi emberi készségek számára.

Ma már olyan, korábban elképzelhetetlen jelenségek is valóssággá váltak, mint a vezető nélküli autó – mondta a közgazdász.

Jegybanki tisztviselőként Haldane arra is utalt, hogy a kibocsátási rés szűkülése egyre kisebb hatással van a bérekre. Ennek oka pedig nagyrészt abban keresendő, hogy manapság minden eddiginél könnyebb az emberi munkaerőt gépekkel helyettesíteni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK