A végleges adatok szerint az uniós fogyasztói árindex 0,1 százalék volt az euróövezetben októberben a szeptemberi 0,1 százalékos csökkenés után éves összevetésben, miközben az Európai Unióban stagnáltak a fogyasztói árak októberben a szeptemberi 0,1 százalék csökkenést követően - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala.

Havi összevetésben az euróövezetben és az unió egészében 0,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. Éves alapon tizenhárom uniós országban csökkentek az árak, a legnagyobb mértékben Cipruson (-1,8 százalék), Romániában (-1,4 százalék) és Bulgáriában (-1,2 százalék). A legnagyobb mértékben Máltán (+1,6 százalék), Belgiumban (+1,2 százalék) és Svédországban (+0,9 százalék) növekedtek a fogyasztói árak.

Kissé drágult Magyarország is

Havi összevetésben 4 uniós tagállamban csökkentek, 16-ban emelkedtek, hétben pedig nem változtak a fogyasztói árak.

Az Eurostat Magyarország esetében éves szinten 0,2 százalékos, az előző hónaphoz képest pedig 0,3 százalékos áremelkedést jelzett.
Októberben éves szinten 8,5 százalékkal csökkentek az energiaárak az euróövezetben. Az energiaárakat nem számolva 1,2 százalékkal emelkedtek éves szinten a fogyasztói árak, a gyakran változékony energia- és élelmiszerárakat nem tartalmazó maginfláció pedig 1 százalék volt októberben.

Forrás: Thinkstock

Októberben az euróövezetben az élelmiszer-, alkohol és dohánytermékek ára 1,6 százalékkal emelkedett éves szinten, míg a szolgáltatási szektorban az infláció 1,3 százalék volt. Októberben a zöldségárak 9,4 százalékkal, a gyümölcsárak 6,2 százalékkal emelkedtek az euróövezetben éves összevetésben.