Hiába győzködték egész éjjel a görögöket

DIJSSELBLOEM, Jeroen Brüsszel, 2015. június 27.
Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport elnöke sajtótájékoztatót tart görög adósságválság ügyében összehívott rendkívüli tanácskozás után Brüsszel
Brüsszel, 2015. június 27. Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport elnöke sajtótájékoztatót tart görög adósságválság ügyében összehívott rendkívüli tanácskozás után Brüsszelben 2015. június 27-én. Az Eurócsoport elutasította azt a görög kérést, hogy a július 5-ére tervezett népszavazásra tekintettel néhány nappal hosszabbítsák meg a görög mentőcsomag június 30-án lejáró időbeli hatályát. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Vágólapra másolva!
Tizennégy órás, éjszakába nyúló tárgyaláson sem tudott megegyezni a görög delegáció az ország hitelezőivel arról, hogy a bankok milyen összeghatár felett foglalhatnák le a nem fizető jelzáloghitelesek ingatlanjait. Amíg nem születik megállapodás, Görögország nem kaphatja meg a mentőcsomag soron következő részletét.
Vágólapra másolva!

Görögország hiába tárgyalt 14 órán keresztül, november 15-e, vasárnap hajnali 2-ig a hitelezőivel, nem sikerült megegyezni a mentőcsomag következő részletének feltételéül szabott lépésekről. A tárgyalások elakadását Jeroen Dijsselbloem, az eurócsoport pénzügyminisztereit tömörítő szervezet elnöke jelentette be. A csúszás miatt

Athén egyelőre nem kapja meg a 86 milliárd eurós mentőcsomag következő, 2 milliárd eurós részletét

és azt a 10 milliárd eurót, ami a görög bankrendszer feltőkésítésére ment volna.

Kitől veheti el a lakást a bank?

A vita arról folyik, hogy mi legyen az az összeghatár, amely alatt a bank nem foglalhat le egy ingatlant a hátralékos jelzálogkölcsön-tartozás fejében.

Görögország hitelezői korlátlan jogokat akarnak adni a bankoknak,

míg a görög kormány azzal érvel, hogy így kilakoltatások áradata indulna meg, és tízezrek vesztenék el ingatlanjukat.

A görög bankoknak hatalmas terhet jelentenek a nem fizető, behajthatatlan ingatlanhitelek. A pénzintézetek szerint sokan szándékosan nem fizetik a tartozásukat, nem pedig azért, mert nem képesek rá, írja a Guardian.com.

Voltak előrelépések

Jeroen Dijsselbloem nem csak a tárgyalások elakadását jelentette be, azt is hangsúlyozta, hogy sok kérdésben a felek megegyezésre tudtak jutni. A tárgyalócsoport legközelebb november 16-án, kedden ül össze.

Jeroen Dijsselbloem dicsérte is a görögöket Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Kell a megállapodás

A görög kormánynak nagy szüksége lenne a 2 milliárd eurós következő részletre, hogy valamelyest enyhíteni tudja a megszorítások hatásait. A hat éve zsugorodó görög gazdaságnak nagy szüksége lenne a görög bankokra, a görög bankoknak pedig mindenekelőtt tőkére van szükségük.

A tárgyalások elakadása és elhúzódása azért is probléma, mert az unió és a Valutaalap azt nyilatkozta, csak akkor hajlandóak beszélni a görög államadósság egy részének elengedéséről, ha a mentőcsomag tárgyalásai teljesen lezárultak, és Athén bebizonyította, hogy tartja magát a feltételekhez.

A görög államadósság jelenleg a GDP 180 százalékán áll,

abban Athén és a Valutaalap is egyetért, hogy adósságelengedés (vagy legalábbis a törlesztések átütemezése nélkül) Görögország belátható időn belül nem tud kimászni az adósságcsapdából.