Csalók az OTP Bank nevében olyan e-maileket küldtek ki, amikben az ügyfelek adatait kérik el, figyelmeztet a pénzintézet. Ha valaki esetleg már megadta volna az adatait a csalóknak, azonnal jelezze ezt az OTP-nek.

"Egy, az interneten terjedő phishing levélben ismeretlenek az OTP Bankra hivatkozva próbálnak meg személyes internetbelépéshez szükséges adatokat kicsalni ügyfeleinktől. Felhívjuk figyelmüket, hogy a levél hamis, és a levélben található hivatkozásra kattintva egy adathalász oldalra jutnak"  – ez a figyelmeztető szöveg fogadja az OTP netbankjának honlapjára látogató ügyfeleket.

A bank így soha nem kér adatokat

A bank a figyelmeztetésben hangsúlyozza, hogy soha nem kér e-mailben ügyféladatokat, szolgáltatásmegerősítést. Azt írják, ha esetleg valaki már megadta volna az adatait az adathalász oldalon, azonnal vegye fel velük a kapcsolatot a 06-1-3666-666 telefonszámon vagy a honlapjukon keresztül e-mailben.

A bank szerint a visszaélési kísérlet kapcsán már megtették a szükséges biztonsági intézkedéseket és jogi lépéseket.

Meg is fenyegetik az áldozatot 

A csalók e-mailje angol nyelvű, és épp arra hivatkoznak benne, hogy az elmúlt időszakban sok csalási kísérlet célozta meg az OTP ügyfeleit, ezért frissíteni akarják a bank biztonsági rendszerét. Azt állítják "az ügyfelüknek", hogy telefonon már keresték, de nem tudták elérni. A csalók a levél végén azzal fenyegetik meg a címzettet, hogy ha nem kattint a levélben található linkre, és ott nem igazolja az adatait, akkor 72 órán belül korlátozzák a hozzáférését a saját számlájához. 

Így néz ki a levél
Dear valued customer

Due to the recent amount of fraudulent messages that targeted our customers

recently,OTP Bank has decided

to upgrade the security of our online banking digital system.

To do this we need the proper verification of each and everyone of our customers.

We were unable to reach you by phone ,there by sending this email as an alternative

to please verify your account information by clicking on the login button below :

https://www.otpbank.hu/portal/en/OTPdirektlogin

Failure to do this within 72 hrs will lead to

restricted acces to your account for security reasons

Sorry for the inconvenience

OTP Bank Plc.

A link látszatra az OTP angol nyelvű netbankjára vezet, de valójában egy adathalász oldalra. 

Egyre több a netes csalás

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint egyébként a közelmúltban jelentősen nőtt az internetes tranzakciókhoz köthető visszaélések aránya, az összes csalás 70 százaléka ezekből ered.