Alig adakoznak a szupergazdagok

gazdagok
címlapi
Vágólapra másolva!
A jótékonysági céllal felajánlott millió dolláros adományok összértéke közel 3 milliárd dollárral csökkent 2014-ben, ahogy az amerikai adakozókedv gyengült. Egy kutatás szerint ráadásul az adományok összesített száma és értéke makacsul a válság előtti szintek alatt tartózkodik.
Vágólapra másolva!

Tavaly 1831 olyan adományt regisztráltak 8 különböző régióban, amely meghaladta az 1 millió dollárt, ezzel pedig összesen

24,5 milliárd dollár értékben jótékonykodtak a világ leggazdagabbjai.

Ez érzékelhető csökkenés 2013-hoz képest, amikor az 1995 adomány összértéke 26,3 milliárd dollár volt – írja a CNBC a brit Coutts privátbank jelentése alapján.

Visszafogott amerikaiak

Jóllehet az Egyesült Államokban a tavalyi 14 milliárd dollár sokkal több volt, mint a világ más területein, a 2013-as 17 milliárdhoz képest így is jelentős a csökkenés. Ráadásul

a jótékonysági alapítványoktól érkezett adományok száma is 13 százalékponttal esett

a világ legnagyobb gazdaságában, de Oroszországban, Szingapúrban és a Közel-Keleten szintén zsugorodás volt megfigyelhető.

Warren Buffett és Bill Gates Forrás: AFP/Getty Images/Djansezian Kevork

A jótékonyság fontos szerepet játszik a társadalmi, kulturális és gazdasági fejlődés elősegítésében világszerte – hangsúlyozta Lenka Setkova, a Coutts ügyvezető igazgatója. Noha az adományozás csökkent a tavalyi évhez képest, az általános kép alapján jól látható, hogy bizonyos területeken, például az Egyesült Királyságban, Kínában és Hongkongban folyamatos növekedés mellett is erős az adakozókedv – tette hozzá.

Legendák az élen

Ahogy a korábbi években is, az amerikai befektető legenda

Warren Buffett ismét a legnagyobb adományozók közt szerepelt tavaly 2,1 milliárd dollárral.

Ez egyébként része annak a 30 milliárdos támogatói fogadalomnak, melyet Buffett 2006-ban tett a Bill és Melinda Gates Alapítványnak.

A világ egy másik pontján az Alibaba Csoport társalapítója és vezetője,

Jack Ma 2,37 milliárd dollárt áldozott arra, hogy létrehozzon egy magán jótékonysági alapítványt,

amely tavaly a teljes kínai millió dolláros adományok kétharmadát jelentette.

Ma és a másik társalapító, Joe Tsai mindketten bejelentették az alapítvány megalapítását, melyet a saját részvényopcióikból finanszíroznának. Ezek nagyjából 2 százalékát teszik ki az Alibaba részvényeinek.

Az oktatás az élen

Területi eloszlásban az látszik, hogy

a felsőoktatás még mindig a legnépszerűbb ügy a gazdagok számára.

Összesen 7,5 milliárd dollár értékben közel 800 adomány érkezett oktatással összefüggő ügyekre, melyek majdnem a harmadát adták az összesített millió dolláros segítségeknek.

Az egyetemek és a felsőoktatási intézmények egyébként azért kézenfekvők, mert jelentős pénzeket tudnak felszívni, és komoly vonzerővel bírnak a legfontosabb támogatók számára – jelezte Setkova. A területre érkező pénzekből általában tudományos kutatásokat, ösztöndíjakat vagy új létesítmények megépítését finanszírozzák.