Egy ideig nem lesz több pénz a quaestorosoknak

2015.11.18. 13:41

Az Alkotmánybíróság visszadobta a Quaestor törvényt. Így most biztos nem folytatódik a Quaestor-ügyfeleinek kártalanítása. Mindenki sokat veszít, hiszen eddig csak a fiktív kötvények arányában kaptak pénzt a károsultak. Ők is maximum 6 millió forintot. Ha így marad, akkor tehát minden Quaestor-befektető bukik valamennyit, még a kisebbek is. 

Amikor nyilvánosságra hozta a Befektető-védelmi Alap (Beva), hogy mekkora kifizetést teljesített a Quaestor-károsultaknak, még nem tudtuk, hogy az Alkotmánybíróság rábólint-e a Quaestor törvényre. A kormány teljes kártalanítást ígért, nem csak a fiktív kötvények utáni kifizetéseket. Ezt pedig egy külön törvénnyel biztosított volna, ami a parlament által megszavazott formában nem felel meg az Alkotmány kívánalmainak. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK

Mindent előről kell kezdeni

A kormány most újra nekiállhat a törvényalkotásnak, de ez nem lesz könnyű. Az Lenkovics Barnabás, az Alkotmánybíróság elnöke szerint van mód arra, hogy a kárrendezésre jogosultak körét alkotmányos módon határozzák meg, mint ahogy a kártalanítást finanszírozó befektetési szolgáltatók tulajdonkorlátozásának is meg lehet találni az alaptörvénnyel összhangban álló technikáit.

Lenkovics Barnabás elemzésében ugyanakkor rámutatott, hogy a törvény aránytalan tulajdonkorlátozással rendezte volna az ügyet. A bankok pénzéből fizette volna ki a kárt a kormány, ami az Alkotmánybíróság szerint nem jelent mást, minthogy egyes kisbefektetőktől veszik el a pénzt. 

Akkor sem fizetett volna a Beva, ha az Alkotmánybíróság nem gáncsolja el a törvényt.

Hibáztak a jogalkotók

Az eredeti Quaestor-törvényben volt egy technikai hiba is, ami miatt a kifizetéseket intéző Beva nem kapott kölcsönt még a jegybanktól sem a kártalanításra: a törvénybe ugyanis az államot kezesként és nem készfizető kezesként említik. A két fogalom nem ugyan az.

Az előbbi sokkal kevesebb garanciat jelent a hitelezőnek. Így ez alapján a jegybank sem utalt a Bevának, a kártalanítás tehát annak ellenére sem kezdődhetett el, hogy elméletileg azzal nem kellett volna várni az alkotmánybíróság döntéséig. Vagyis a károsultak már rég a pénzüknél lennének, ha a kormány akarta volna. 

Lehet jó törvényt alkotni

Az AB döntése megsemmisítette ugyana  törvényt a fenti okok miatt, így ebben a formában a törvény nem alkalmazható. Ám eznem jelenti azt, hogy a törvény alapvető célját alkotmányellenesnek ítélte volna a testület- jelentette ki az elnök.

A Kormánynak tehát meg kell oldania, hogy ne diszkriminatív módon, hanem minden károsultra vonatkozóan alkosson egy törvényt. És a kártalanításra pénzt is találjon, méghozzá ne más kisbefektetők zsebében. 

A fiktív kötvénynek kell örülni

A Quaestor-törvény teljes kártalanítást ígért 30 millió forintig, de csak 6 millióig fizettek. 30 milliónál nagyobb megtakarítása a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja szerint 802 ügyfélnek volt. De mivel a kormány úgy döntött, hogy nem hajtja végre a törvényt, amíg az Alkotmánybíróság nem vizsgálja azt felül, a károsultak nem ezt a kártalanítást kapták meg: a Beva saját hatáskörében és saját szabályai szerint fizetett nekik.

Quaestor-károsultak tartottak ülősztrájkot október 8-án az Igazságügyi Minisztérium épülete előtt BudapestenForrás: MTI/Marjai János

A Beva olyan esetben kártalaníthat, ha valamilyen csalás áldozatai lettek tagjai ügyfelei. Ebből eredően csak a fiktív (tehát a nem szabályosan, megfelelő engedéllyel kibocsátott) kötvények után fizet. A valós kötvényekre ezek szerint a szabályok szerint nincs védelem, mert azok értékvesztése része a normál befektetői kockázatnak, ahogyan más vállalati kötvények esetén is.

A Quaestor-kötvények egyes sorozataiban a fiktív vagy hiányzó kötvények arányaForrás: PSFN

Az alap a most közzétett számok szerint összesen 85,5 milliárd forintot fizetett ki, ami csak kis része a teljes, 212 milliárd forintos kötvényállománynak. Ebből 154 milliárd forintnyi volt fiktív, ám ennek nagy részét sem kapták vissza a károsultak. 

Kapcsolódó dokumentumok

A Beva csak 6 millióig kártalanít

Azért maradhatott ennyi vesztesége a károsultaknak, mert a Beva csak 20 ezer euróig, azaz nagyjából 6 millió forintig fizeti vissza a károsultak pénzét. Ráadásul csak 1 millió forintig 100 százalékos a kártalanítás, 1 millió forint felett csak a pénz 90 százaléka jár vissza.

A Beva kifizetéseinek megoszlásaForrás: Beva

Feltételezve, hogy minden ügyfélcsoportnál azonos arányban voltak fiktív kötvények, megnéztük, hogy mennyi pénzt várnak még vissza a Quaestor-ügyfelek. A szabályok miatt a Quaestor-törvény végrehajtásáig mindenki bukott valamennyit, hiszen még az 1 millió forintnál kevesebbet befeketőnkek is volt nem fiktív (tehát a Beva-szabályok alapján a kártalanításba bevonható) kötvénye. 

Alább azt ábrázoltuk, hogy mennyi pénzt várnak még vissza a Quaestor-kötvényesek, attól függően, hogy mennyi pénzt fektettek be.

A Beva kifizetései és az abból számolt Quaestor-ügyfél-követelésekForrás: Beva

A negatív tartományban látszik, hogy mennyi pénze ragadt bent az embereknek a Quaestorban, legalábbis addig, amíg nem javítják meg a Quaestor-törvényt. A legnagyobb kötvényesek, a 6 millió forintnál is nagyobb megtakarítással rendelkezők átlagosan 15,5 milliót várnak még vissza, és alig több mint 6 millió forintot kaptak a Bevától. A kisebb megtakarításoknál látszik, hogy a pénzük nagyobbik részét megkapták ugyan, de még sokra várnak a károsultak. 

Több demonstrációt is tartottak a károsultak, akik teljes kártalanítást követelnekFotó: Szabó Gábor - Origo

Amíg nincs új Quaestor-törvény, addig ez így marad

A kormány az Alkotmánybíróság döntése utánra ígérte a törvényből következő kifizetéseket. Most új törvény kell, aminek már az Alkotmánybíróság döntésének is meg kell felelnie. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK