Pusztító El Niño jön, figyelmeztetett az ENSZ

2015.11.18. 10:20

Az év végéhez közeledve csak tovább erősödő időjárási jelenség, az El Niño, valószínűleg az elmúlt 70 évben az egyik legerősebb lesz – állítja az ENSZ időjárási ügynöksége. A szervezet szerint azonban a világ jobban felkészült a nehézségekre, mint valaha.

A súlyos aszályok és áradások már mutatkoznak a trópusi és szubtrópusi vidékeken, és ezek pontosan tükrözik az El Niño hatásait – jelentette egy hétfői konferencián az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO). Noha arra is komoly esély van, hogy a jelenlegi El Niño az eddigi legsúlyosabb lesz, amit valaha mértek, az intézmény azt is hangsúlyozta, hogy a világ minden eddiginél jobb felkészültséggel bír – írja a CNBC.

Komoly pusztítás

Mindemellett az ENSZ a konkrét hatásokat is igyekezett felbecsülni. A szervezet gyermekalapja, az UNICEF szerint 11 millió gyerek szenvedhet éhínségtől, betegségektől és vízhiánytól az El Niño által kiváltott időjárási zavarok miatt Kelet- és Délkelet-Afrikában. Az ENSZ Világélelmezési Programja ezzel párhuzamosan úgy becsüli, hogy 2,3 millió embernek lesz szüksége élelmiszersegélyre Közép-Amerikában az időjárási jelenség mezőgazdasági hatásaiból eredően.

Több ezer tengeri rák teteme hever a kaliforniai Laguna Beach partján 2015. június 16-án. A rákok tömeges pusztulását a szakértők az El Nino, nagy skálájú óceáni-légköri éghajlati jelenséggel magyaráztákForrás: MTI/EPA/Eugene Garcia

Egy másik ENSZ jelentés szerint „szokatlanul heves és kiterjedt" esőzések sújthatják Északnyugat-Afrikát, de komoly károkat okozhat a kontinens észak-keleti „szarván" és Jemen vidékén a körülmények miatt megnövekedett sáska populáció. A nedves környezet ráadásul számos rovar elszaporodásának is kedvez.

A karácsony környéki hatásairól „kisdednek" elnevezett időjárási jelenség emellett tovább fokozhatja a szárazságot például Indonéziában, ahol a hatóságok már így is elkeseredett küzdelmet folytatnak a durván 1200 bozóttűzzel országszerte.

Forró a helyzet

Jóllehet az El Niño és a klímaváltozás közti kapcsolat egyelőre nem világos, az érzékelhető, hogy a „kisded" növeli az amúgy is rekord magas felszíni hőmérsékletet – hangsúlyozta a WMO főtitkára, Michel Jarraud.

A súlyos aszályok és áradások már mutatkoznak a trópusi és szubtrópusi vidékekenForrás: AFP/Eitan Abramovich

A világ vezetői egyébként november 30-án ülnek össze Párizsban, hogy megtárgyalják az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével kapcsolatos kötelezettségvállalásokat. A kérdés nem is lehetne aktuálisabb: a WMO a múlt héten tette közzé, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása rekord magas szintet ért el 2014-ben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK