Gazdák ezrei vonultak utcára Athénban, az őket sújtó adóemelések ellen tiltakoztak. Néhány demonstráló naranccsal dobálta meg a Parlamentet őrző rohamrendőröket, ellenük a rendőrök könnygázt vetettek be.

Több ezer gazda tüntetett november 18-án, szerdán a mezőgazdasági termelőket sújtó adóemelések ellen Athénben.

Narancsra könnygáz

A tüntetők a Parlament előtt összecsaptak a rendőrökkel. Az Ekathimerini.com hírportál szerint a csetepaté akkor kezdődött, amikor néhány tüntető a Parlament mellett álló narancsfák termésével megdobálta az épületet őrző rohamrendőröket. A rendőrök könnygázt vetettek be, szétoszlatták a tüntetőket.

Az eset után se sérüléseket, se letartóztatásokat nem jelentettek.

A tüntetők narancsot, a rendőrök könnygázt dobtakForrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Szimela Pancarci

Megszüntetik az adókedvezményeiket

A gazdák azért vonultak az utcára, mert a decemberben a parlament elé kerülő újabb megszorító csomag keretében gyakorlatilag a termelők minden privilégiumát felszámolnák és az összes adókedvezményt eltörölnék. Többek közt 2017-ig fokozatosan kétszeresére, 26 százalékra növelnék a forgalmi adót, és minden bevételt megadóztatnának, így a biztosítók által a viharkárok után kifizetett összegeket is.

Nem jelentettek sérülést az összecsapás utánForrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Szimela Pancarci

Drágább lett az üzemanyag

Már októbertől azonnali hatállyal megszüntették a mezőgazdasági termelők egyik legfontosabb privilégiumát, a dízelolaj kedvezményes adóját, és tonnánként 66 euró helyett tonnánként 200 euró adót kell fizetni a mezőgazdasági gépekben felhasznált üzemanyag után is.

Az agrárszövetség szerint vége a mezőgazdaságnak

A görög agrárszövetség azzal riogat, hogy összeomlik a görög mezőgazdasági termelés, ha minden tervezett intézkedést bevezetnek. A bortermelők szervezete külön tüntetett amiatt, hogy a borkereskedelemre különadót vetettek ki, és emiatt a bor literenként 40 centtel megdrágul.