Új állás után nézhetnek a híres sampongyár alkalmazottai

A szép haj titka: a hajmosás - 5 hiba, amit te is elkövetsz
trend
Vágólapra másolva!
Megkezdődött az EVM Zrt. felszámolása, heteken belül kap valamennyi pénzt két évre visszamenőleg, s munkaügyi papírjaihoz is hozzájut végre az a nyolcvannál több ember, aki a cég tulajdonosainak a tavaly év eleji eltűnése óta kiszolgáltatva, a bedőlt céghez láncolva várja a sorsa rendezését.
Vágólapra másolva!

Dolgozónként mindössze nettó 700-800 ezer forintot fog kapni a bérgarancia alapból az a nyolcvannál több egykori EVM-es munkavállaló, aki csaknem két éve várja szerencsétlen sorsa rendezését: fizetést és a munkaügyi papírjait, írja közleményében a vegyipari szakszervezet (VDSZ).

A tulajdonosok leléptek

Az egykor a WU2 sampont és az Ultra tisztítószereket is gyáró cég tulajdonosai ugyanis szó nélkül faképnél hagyták őket, vitték a pénzüket és a papírjaikat is, s ügyvédjük útján – kihasználva a jog adta lehetőségeket – állásidőre kényszerítettek csaknem 90 embert. (Vagyis az alkalmazottak munkaviszonya nem szűnt meg, nem kapták meg a munkaügyi papírjaikat, így nem tudtak új munkahelyet keresni.)

Az EVM gyártotta többek közt a WU2 sampont Forrás: Thinkstock

Két éve várnak

Ennek már két éve – emlékeztet Székely Tamás, a VDSZ elnöke. A magukra hagyott embereket a szakszervezet karolta fel, egyebek között

a VDSZ segítségével vették blokád alá tavaly januárban a gyárat,

hogy kényszerítőeszközként megakadályozzák a gépek elszállítását. Bár a blokád sikeres volt, a gépeket akkor nem vitték el, a dolgozók nem sokra mentek vele, mert a NAV tette rájuk a kezét.

Közös megegyezéssel

Székely emlékeztet: a VDSZ tavaly tüntetést szervezett a tulajdonost képviselő ügyvédi iroda elé, s feljelentések, beadványok sokaságával bombázta az igazságszolgáltatás különböző fórumait, s most, kétévnyi kálvária után

megkezdődött végre a cég felszámolása, elsőként a dolgozók járandóságának a kifizetése.

A szakszervezet és a felszámoló cég közötti egyeztetés eredményeként elképzelhető, hogy még decemberben, de legkésőbb január elején egészen biztos, hogy megkapják a pénzüket az emberek, bruttó 1 millió 155 ezer forintot – ez nettóban 700-800 ezer forintot jelent. Hogy az eljárás a lehető legegyszerűbben és leggyorsabban befejeződjön, a 85 ember közös megegyezéssel válik meg a cégtől.