Lázár János szerint a magyar kormánynak nincs oka aggodalomra amiatt, hogy Brüsszel a paksi bővítés beszerzéseinek felfüggesztését kérte a nemzetközi tender elmaradása miatt. A miniszter a konstruktív egyeztetésekben bízik.

Az Európai Bizottság hivatalos felszólító levelet küld a magyar kormánynak, és a paksi bővítés folyamatban lévő beszerzéseinek a felfüggesztését kérik – írta a Bruxinfo.

Az Európai Bizottság úgy látja, hogy a paksi atomerőmű kibővítésére vonatkozó megbízási szerződés közvetlen, versenypályázat nélküli odaítélésével megsértette az EU közbeszerzési szabályait.
A magyar kormánynak két hónapja lesz, hogy reagáljon a felszólításra.

Lázár János a Miniszterelnökséget vezető miniszterForrás: MTI/Kovács Tamás

A felfüggesztés oka: a magyar hatóságok nem követték a közbeszerzésre vonatkozó uniós előírásokat, amikor pályáztatás nélkül választották ki a paksi bővítésre a Roszatomot.
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a paksi projekt felelőse a Népszabadságnak megerősítette a felfüggesztésről szóló döntést, de hozzátette, erről hivatalos értesítést még nem kapott.


Nem aggódunk, nincs okunk aggodalomra. A birtokunkban van egy papiros, melyet José Manuel Barroso volt Európai Bizottsági elnök írt alá." Enélkül nem tudtuk volna megkötni a szerződést - tette hozzá.

A miniszter azt mondta, állnak a kötelezettségszegési eljárás elébe, és készek a konstruktív egyeztetésre, és bíznak abban, hogy végül megoldásra jutnak.