Bizonytalanság uralja a világot

dollár pénz USD
A bundle of US dollar banknotes are seen being counted at an Indonesian money changer's office in Jakarta on August 27, 2015. Asian stocks surged August 27 after hints the US Federal Reserve will not raise interest rates next month sparked a rally on Wall Street, but dealers cautioned the spectre of a slowing Chinese economy meant more turbulence ahead. AFP PHOTO / ADEK BERRY
Vágólapra másolva!
Talán a környezet már megérett az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed decemberi kamatemeléséhez, de a világgazdaság még mindig bizonytalan, törékeny és egyenetlen – mondja Mark Weinberger, az EY elnöke és vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

Az amerikai gazdaság stabil, de komoly ellenszelekkel kell szembenézzen – hangsúlyozta Weinberger a CNBC-nek adott interjújában. Hatalmas bizonytalansággal állunk szemben – mondta, kiemelve a közelgő amerikai elnökválasztást, és a kérdést, hogy a Fed mikor emel kamatot, és annak milyen hatása lesz a dollárra nézve.

Mark Weinberger Forrás: Youtube.com/EYUKCareers

Erő és bizonytalanság

Mindazonáltal az EY vezetője kiemelte, úgy tűnik, a feltételek megérettek a kamatemeléshez. „Nézzük a gazdaság egészét: alacsony kamatok, alacsony infláció, alacsony energiaárak, a munkahelyek számának stabil növekedése, lassan, de emelkedő bérek.

– mondta.

Ráadásul a Fed októberi kamatdöntő ülésének szerdán kiadott jegyzőkönyve is arra utal, hogy

jelentős kötélhúzás alakult ki a döntéshozók között.

Miközben a Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) tagjainak többsége arra számít ugyanis, hogy a kamatemeléshez szükséges feltételek teljesülnek a következő (decemberi) ülésig, addig a hangulat kapcsán többen aggodalmukat fejezték ki.

A Fed 2008. decembere óta tartja 0-0,25 százalék között az irányadó dollárkamatot Forrás: AFP/Adek Berry

Egyesek ugyanis nagyobb figyelmet fordítanának arra, hogy a Fed ne küldjön olyan üzenetet, mely szerint ütemtervszerűen jöhet a kamatemelés.

A kereskedők 74-ről 68 százalékra csökkentették az esélyét a decemberi szigorításnak

a jegyzőkönyv megjelenése után.

Eltérő utakon

A gazdasági feltételekkel párhuzamosan a geopolitikai bizonytalanság is része a teljes képnek – hangsúlyozta Weinberger. Ide tartozik az Iszlám Állam és a terrorizmus, a kérdés, hogy mi lesz Szíriában, a választási eredmények, valamint Kína állapota.

Ezzel egy időben pedig az látszik, hogy a gazdaságok különböző irányokban haladnak – tette hozzá. Érdekes megfigyelni, hogy

a monetáris politikák világszerte teljesen eltérő irányokat vettek.

Az Európai Központi Bank tovább lazíthat, míg az amerikai jegybank szigorítást fontolgat, a brit, a kínai és a japán központi bankok pedig továbbra is fenntartják a likviditást. Mindebből pedig az következik, hogy hatalmas bizonytalanságok alakulnak ki a nyersanyag- és devizapiacokon – emelte ki Weinberger.