Bejelentette a kötelezettségszegési eljárást az Európai Bizottság Magyarország ellen a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban a közbeszerzésre vonatkozó uniós szabályok megsértése miatt.

A Bruxinfo kedden írt arról, hogy az Európai Bizottság hivatalos felszólító levelet készül küldeni Magyarországnak, mert úgy látja, hogy a paksi bővítésről, nyílt pályáztatás nélkül kötött szerződés megsértette az EU közbeszerzési szabályait. Az értesülést később Lázár János is megerősítette.

Az MTI szeirnt csütörtökön a Bizottság valóban elküldte a levelet a kormánynak,amivel hivatalosan is elindult a kötelezettségszegési eljárás. Az MTI részleteket nem közölt a levélből, amiben akár az is szerepelhet, hogy a kormánynak fel kell függesztenie a PaksII-t érintő minden beszerzést.

Két hónapot kap a kormány

Lázár János szerdán azt mondta, nincs ok aggodalomra az eljárás miatt, szerinte konstruktív egyeztetésre lehet számítani a Bizottsággal. "Nem aggódunk, nincs okunk aggodalomra. A birtokunkban van egy papiros, melyet José Manuel Barroso volt Európai Bizottsági elnök írt alá. Enélkül nem tudtuk volna megkötni a szerződést" - mondta

A magyar kormánynak két hónapon belül kell reagálnia a levélben álló vádakra, és Brüsszel a válasz fényében dönt majd arról, hogy indoklással ellátott vélemény elfogadásával a második szakaszba léptesse-e az eljárást vagy sem.