3,2 milliárd köbméter gáznak elégnek kell lennie

2015.11.19. 14:09

Jelenleg 3,2 milliárd köbméter földgáz van a tárolókban, amely a lakosság várható téli fogyasztását teljes egészében, az országos téli igénynek pedig több mint felét fedezi. A további szükséglet kielégítéséhez pedig az új tranzitútvonalak is használhatók, mondta Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára.

Magyarországon a lakossági fogyasztási igény 2008 óta folyamatosan, mintegy 40 százalékkal csökkent, az idei télen 2,4 milliárd köbméter lakossági földgáz-felhasználással lehet számolni Aradszki András szerint. A teljes éves országos fogyasztás jelenleg 8 milliárd köbméter, ebből a téli 6 milliárd köbméter.

Az államtitkár szerint a 2008-at követő gazdasági visszaesés miatti földgázigény-csökkenés valószínűleg megállt, mivel fejlődik a gazdaság, a rezsicsökkentés és a vásárlóerő növekedése miatt idén megemelkedhet a lakossági fogyasztás. Természetesen a kereslet a hidegebb időjárás miatt emelkedhet, erre is fel kell készülni, mindazonáltal az ukrán-EU-orosz megállapodás nagy biztosítékot ad az Ukrajnán keresztül Magyarországra áramló orosz gáz eljuttatására, mondta Aradszki András.

Garantált a biztonságos földgázellátásForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Magyarország a térség legnagyobb tárolókapacitásával rendelkezik, 6,3 milliárd köbméter földgáz betárolása lehetséges, ami viszont meghaladja az összes téli fogyasztást, enyhe tél esetén pedig a megmaradt mennyiség utáni veszteséget is viselni kell, jelentette ki az államtitkár.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK