A választók osztják a pénzt a politikusoknak Seattle-ben

dollár USD deviza pénz
WASHINGTON, DC - MAY 20: Newly redesigned $100 notes lay in stacks at the Bureau of Engraving and Printing on May 20, 2013 in Washington, DC. The one hundred dollar bills will be released this fall and has new security features, such as a duplicating portrait of Benjamin Franklin and microprinting added to make the bill more difficult to counterfeit. Mark Wilson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Seattle-ben a választók 100 dollár értékben kapnak kuponokat a várostól, ezeket szabadon odaadhatják azoknak a jelölteknek, akiket támogatni akarnak. A rendszer támogatói szerint így növelni lehet az átlagemberek részvételét a politikában, és csökkenteni a gazdagok és a cégek befolyását. Az ellenzők szerint az eredmény az lesz, hogy több pénz megy majd el követhetetlen csatornákon.
Vágólapra másolva!

„Az embereknek az az egyik legnagyobb bajuk a politikai rendszerrel, hogy pénzügyileg túl kevés ember kezében van az irányítása” – mondta Michael Malbin, a washingtoni kampányfinanszírozási intézet igazgatója. Seattle városa úgy próbálja orvosolni ezt a problémát, hogy minden választópolgár 100 dollárt (29 ezer forintot) kap a várostól négy 25 dolláros kupon formájában. A választók maguk dönthetik el, hogy a választásokon melyik jelöltnek vagy jelölteknek adják a pénzt.

Tenni kell a kuponokért

„Nagyon kíváncsiak vagyunk, hogyan fog működni a dolog” – mondta Michael Malbin. A seattle-iek a polgármester-, képviselő- és ügyészjelölteket támogathatják a kuponokkal, először a 2017-es képviselő- és ügyészválasztásokon, aztán a 2021-es polgármester-választáson, írja a Mashable portál.

2017-ben már a választók osztják a pénzt Forrás: AFP/Mark Wilson

A jelöltek csak akkor válthatják igazi pénzre a begyűjtött kuponokat, ha összeszednek egy minimális mennyiséget, szigorú költési szabályokba egyeznek bele és abba, hogy legalább három nyilvános vitán részt vesznek.

A város a pénzt egy évi 3 millió dolláros adóból teremti elő,

ennek bevezetését egyébként a seattle-iek 63 százaléka megszavazta.

Csökkenteni akarják a gazdagok befolyását

A kuponrendszer támogatói szerint a kuponokkal olyan szavazók is részt vehetnek a politikusok anyagi támogatásában, akiknek erre amúgy nincs pénzük, és ezáltal jobban részt fognak venni a politikában általában. Azt a jövőben sem gátolja semmi, hogy a jelölteket nagyobb összegekkel támogassák azok az emberek és cégek, akik ezt megtehetik. De a támogatók szerint a kuponok miatt ezeknek a támogatásoknak (és így a támogatásokat adó embereknek és cégeknek) a befolyása csökkenni fog a politikában.

Több pénz megy majd a szürke zónába

Természetesen vannak olyanok is, akik ellenzik a változtatásokat. A kuponok bevezetése mellett az egy személy vagy szervezet által adható kampánytámogatások felső korlátját 700-ról 500 dollárra csökkentik polgármester-jelölteknél, és 250-re képviselőjelölteknél. A várossal szerződésben álló cégeknek teljesen megtiltják a jelöltek anyagi támogatását.

Ezek a lépések ahhoz fognak vezetni, hogy a kampányokban több pénz megy majd el követhetetlenül,

véli Robert Mahon, Seattle etikai és választási bizottságának volt elnöke. Egész pontosan attól tart, ahelyett, hogy a jelöltek támogatói nyíltan, elszámolhatóan odaadnák a pénzt a jelölteknek, majd független támogatókként fognak kampányolni mellettük.

Független támogatók a kampányban

Az Egyesült Államokban bárki szabadon kampányolhat egy jelölt mellett vagy ellen. Amíg a jelölt, a pártja, vagy valamilyen hozzájuk köthető szervezet anyagilag nem vesz részt ebben a kampányban, addig független támogatásnak minősül, és nem számít bele az adott jelölt kampányköltéseibe.

A kuponok bevezetése azért is problémás, véli Mahon, mert a hatalmon lévő, jól ismert, kiépített szervezettel rendelkező jelöltek könnyebben be tudják majd gyűjteni őket, így előnybe kerülnek. Mahon arra is emlékeztet, hogy az évi 3 millió dolláros adó nem lesz elég arra, hogy kétévente fedezze a 419 ezer seattle-i választó 100 dollárnyi kuponját.

Lehet korrigálni a rendszert

Ezek az ellenvetések komolytalanok, reagálta Alan Durning, a kuponrendszert kidolgozó intézet alapítója. A hatalmon lévő politikusok már most előnyben vannak, a kevésbé ismert jelöltek csak jól járhatnak, ha több pénzhez jutnak.

2013-ban csak a választók 1,5 százaléka támogatta pénzzel a jelölteket, emlékeztetett Durning, ha a kuponrendszer miatt ez az arány megtízszereződne „az olyan probléma lenne, aminek nagyon örülnénk, és például a kuponok értékének megváltoztatásával tudnánk orvosolni”.

Szavazzon!

Ön szerint jó lenne, ha Magyarországon is így működne a kampányfinanszírozás?