Seattle-ben a választók 100 dollár értékben kapnak kuponokat a várostól, ezeket szabadon odaadhatják azoknak a jelölteknek, akiket támogatni akarnak. A rendszer támogatói szerint így növelni lehet az átlagemberek részvételét a politikában, és csökkenteni a gazdagok és a cégek befolyását. Az ellenzők szerint az eredmény az lesz, hogy több pénz megy majd el követhetetlen csatornákon.

„Az embereknek az az egyik legnagyobb bajuk a politikai rendszerrel, hogy pénzügyileg túl kevés ember kezében van az irányítása” – mondta Michael Malbin, a washingtoni kampányfinanszírozási intézet igazgatója. Seattle városa úgy próbálja orvosolni ezt a problémát, hogy minden választópolgár 100 dollárt (29 ezer forintot) kap a várostól négy 25 dolláros kupon formájában. A választók maguk dönthetik el, hogy a választásokon melyik jelöltnek vagy jelölteknek adják a pénzt.

Tenni kell a kuponokért

„Nagyon kíváncsiak vagyunk, hogyan fog működni a dolog” – mondta Michael Malbin. A seattle-iek a polgármester-, képviselő- és ügyészjelölteket támogathatják a kuponokkal, először a 2017-es képviselő- és ügyészválasztásokon, aztán a 2021-es polgármester-választáson, írja a Mashable portál.

2017-ben már a választók osztják a pénztForrás: AFP/Mark Wilson

A jelöltek csak akkor válthatják igazi pénzre a begyűjtött kuponokat, ha összeszednek egy minimális mennyiséget, szigorú költési szabályokba egyeznek bele és abba, hogy legalább három nyilvános vitán részt vesznek.

A város a pénzt egy évi 3 millió dolláros adóból teremti elő, ennek bevezetését egyébként a seattle-iek 63 százaléka megszavazta.

Csökkenteni akarják a gazdagok befolyását

A kuponrendszer támogatói szerint a kuponokkal olyan szavazók is részt vehetnek a politikusok anyagi támogatásában, akiknek erre amúgy nincs pénzük, és ezáltal jobban részt fognak venni a politikában általában. Azt a jövőben sem gátolja semmi, hogy a jelölteket nagyobb összegekkel támogassák azok az emberek és cégek, akik ezt megtehetik. De a támogatók szerint a kuponok miatt ezeknek a támogatásoknak (és így a támogatásokat adó embereknek és cégeknek) a befolyása csökkenni fog a politikában.

Több pénz megy majd a szürke zónába

Természetesen vannak olyanok is, akik ellenzik a változtatásokat. A kuponok bevezetése mellett az egy személy vagy szervezet által adható kampánytámogatások felső korlátját 700-ról 500 dollárra csökkentik polgármester-jelölteknél, és 250-re képviselőjelölteknél. A várossal szerződésben álló cégeknek teljesen megtiltják a jelöltek anyagi támogatását.

Ezek a lépések ahhoz fognak vezetni, hogy a kampányokban több pénz megy majd el követhetetlenül, véli Robert Mahon, Seattle etikai és választási bizottságának volt elnöke. Egész pontosan attól tart, ahelyett, hogy a jelöltek támogatói nyíltan, elszámolhatóan odaadnák a pénzt a jelölteknek, majd független támogatókként fognak kampányolni mellettük.

Független támogatók a kampányban
Az Egyesült Államokban bárki szabadon kampányolhat egy jelölt mellett vagy ellen. Amíg a jelölt, a pártja, vagy valamilyen hozzájuk köthető szervezet anyagilag nem vesz részt ebben a kampányban, addig független támogatásnak minősül, és nem számít bele az adott jelölt kampányköltéseibe.

A kuponok bevezetése azért is problémás, véli Mahon, mert a hatalmon lévő, jól ismert, kiépített szervezettel rendelkező jelöltek könnyebben be tudják majd gyűjteni őket, így előnybe kerülnek. Mahon arra is emlékeztet, hogy az évi 3 millió dolláros adó nem lesz elég arra, hogy kétévente fedezze a 419 ezer seattle-i választó 100 dollárnyi kuponját.

Lehet korrigálni a rendszert

Ezek az ellenvetések komolytalanok, reagálta Alan Durning, a kuponrendszert kidolgozó intézet alapítója. A hatalmon lévő politikusok már most előnyben vannak, a kevésbé ismert jelöltek csak jól járhatnak, ha több pénzhez jutnak.

2013-ban csak a választók 1,5 százaléka támogatta pénzzel a jelölteket, emlékeztetett Durning, ha a kuponrendszer miatt ez az arány megtízszereződne „az olyan probléma lenne, aminek nagyon örülnénk, és például a kuponok értékének megváltoztatásával tudnánk orvosolni”.