Nagyot lépett az ALTEO

Szélerőmű, szélturbina, zöld energia
Vágólapra másolva!
Árbevételét 65, EBITDA-szintjét 81 százalékkal növelte az ALTEO Group 2015 első kilenc hónapjában a múlt évi bázisidőszakhoz képest. Az eredményesség javulását egyebek mellett szélerőművek jó teljesítményével, a Sinergy-akvizíció révén új üzletág megjelenésével, a külső erőműveknek nyújtott üzemeltetési és karbantartási szolgáltatásokkal magyarázta a cég. 
Vágólapra másolva!

Az ALTEO Group árbevételét 65 százalékkal, 6943 millió forintra növelte 2015 első kilenc hónapjában, az EBITDA-szintű eredmény pedig 81 százalékos növekedéssel 877 millió forintra emelkedett.

Jó döntés volt a Sinergy-akvizíció

„A májusban sikeresen lezárt

Habár egyelőre a Sinergy számai még csak 5 hónap viszonylatában szerepelnek az eredményeinkben, már most is egyértelműen látszik, hogy jó döntés volt a két vállalat egyesítése" – idézte a cég témában kiadott közleménye Ifj. Chikán Attilát, a tőzsdén jegyzett ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. vezérigazgatóját.

A Sinergy sikeres integrálása jelentős hatással volt az ALTEO Group árbevételi struktúrájának alakulására: miközben korábban a cég nem nyújtott külső erőműveknek üzemeltetési és karbantartási szolgáltatásokat, ez az üzletág immáron egyre jelentősebb súllyal van jelen az eredményekben.

Bővülés az energiakereskedelmi szolgáltatások területén

Az árbevételi struktúra kapcsán Ifj. Chikán Attila kiemelte: „Egyre jobban látszik, hogy a vállalatcsoport a jövőben milyen irányok mentén működhet sikeresen a hazai energiaszektorban.

de a vállalati fejlődés kiemelt eleme lehet az minden területet lefedő energiakereskedelmi szolgáltatások további erősítése is."

Kedvező volt az idén a széljárás Forrás: AFP/Janek Skarzynski

A vezérigazgató szerint az említett két területet hatékonyan egészíti ki a megújuló alapon, valamint a magas hatásfokú, földgáztüzelésű erőművekkel végzett villamos- és hőenergia termelés. Ennek jó példáját jelentik megújuló alapú erőművek közül a csoport szélerőművei. A kedvező széljárásnak és a meghibásodásoktól mentes működésnek köszönhetően

2015 első három negyedévében 19 százalékkal több árbevételt termeltek a szélerőművek,

mint tették azt az előző év hasonló időszakában.

Ötödével nőtt a kiskereskedelmi árbevétel

Az ALTEO Group jelentősen tudta erősíteni pozícióit a villamosenergia-kereskedelem területén is. A végfogyasztókat – elsősorban kis- és középvállalkozásokat – kiszolgáló kiskereskedelmi üzletág, folytatva az elmúlt évek dinamikus bővülését, 22 százalékkal növelte bevételeit, miközben

az értékesített áram volumene 33 százalékkal emelkedett.

A Sinergy révén a csoportba került virtuális erőmű (VPP), amely 2015-ben 6 telephelyen 14 kapcsoltan hőt- és villamos energiát termelő kiserőművi egységgel, összesen mintegy 50 MW beépített villamosenergia-termelő kapacitással rendelkezik, az elmúlt hónapokban jelentősen erősítette a csoport eredménytermelését.

Keretek között a költségnövekedés

A megnövekedett vállalati méret magával hozta a közvetlen ráfordítások 54 százalékos növekedését az előző év hasonló időszakához képest. Ez az érték azonban elmarad az árbevétel növekedésének 65 százalékos mértékétől.

„A kibővült eszköz- és erőműpark, a továbbértékesített villamos energia volumenének és az energiatermeléshez használt földgáz mennyiségének növekedése, illetve a jelentősen kibővült személyi állomány növelte a költségeket" – magyarázza Ifj. Chikán Attila.

Kiszámítható befektetési politika

A jövőbeni tervekről szólva Ifj. Chikán Attila a fejlődés további irányát továbbra is a stabil működés feltételeinek biztosításában és a kiszámítható befektetési politikában látja. „Most

az ipari smart energy management szolgáltatások és az energiakereskedelem területén. Ezeket az üzletágakat továbbra is kiemelten kezeljük, hogy a legnagyobb értéket termeljék a vállalat számára. Emellett a jövőben újabb projektek elindítását is tervezzük, tesszük ezt azonban továbbra is megfontolt, a vállalat korábban megszokott befektetési politikájának mentén" – hangsúlyozza a vezérigazgató.