A jegybank kész bevetni mindent

Mario Draghi EKB ECB
Mario Draghi, President of the European Central Bank (ECB), gives a speech during the European Banking Congress in Frankfurt am Main, western Germany, on November 20, 2015. AFP PHOTO / DANIEL ROLAND / AFP / DANIEL ROLAND
Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank kész bevetni stimuláló eszközeinek teljes tárházát az infláció felszítása érdekében - mondta pénteken egy frankfurti bankárkonferencián az EKB elnöke.
Vágólapra másolva!

Készek bevetni mindent

Mario Draghi utalt rá, hogy az EKB igazgató tanácsa már a december 3-án tartandó ülésén dönthet. Az eszközök közt kiemelte az EKB negatív betéti rátát, és hangsúlyozta, hogy az eszközvásárlási program "erős és rugalmas" eszköz az EKB kezében, amelynek méretét, összetételét, időtartamát "expanzívabb fokozatra" lehet beállítani, és a körülményeknek megfelelően alakítani.

Az EKB kész minden mandátumával összeférő eszközt bevetni, ha úgy látja, hogy középtávú árstabilitási célja veszélybe kerül,

és mindent meg fog tenni, hogy az infláció a lehető leggyorsabban emelkedésnek induljon - hangsúlyozta Draghi.

Van még pénz a tarsolyban Forrás: REUTERS

Az EKB elnöke ezzel megüzente a piacoknak, hogy elszánt inflációt gerjeszteni, és kötvényvásárlással több likviditást pumpálni a gazdaságba. Elemzők nagyon valószínűnek tartják, hogy az EKB még nagyobb büntetőkamatot számít majd fel az egynapos jegybanki betétekre, és valamilyen formában kiterjeszti eszközvásárlási, más néven mennyiségi könnyítési programját. A március óta érvényben lévő, az eredeti tervek szerint 2016 szeptemberéig tartó program keretében az EKB havi 60 milliárd euró értékben vásárol eszközöket, túlnyomó részt államkötvényt.

Az EKB betéti kamata jelenleg mínusz 0,2 százalék, azaz a bankoknak ennyit kell fizetniük jegybanki betéteik után.

Nagyon szükség lenne az inflációra

Az euróövezetben októberben éves szinten csupán 0,1 százalék volt az infláció, és az EKB legutóbbi prognózisa szerint 2017-ben is csak 1,7 százalék lesz, noha a bank inflációs célja 2 százalék. A nullához közeli infláció, vagy még inkább a defláció negatív spirálba taszíthatja a fogyasztást és recessziót válthat ki, mert a fogyasztók további árcsökkenést várva elhalasztják vásárlásaikat. A jegybankok általában 2 százalék körüli inflációt látnak szükségesnek a gazdaság egészséges fejlődéséhez.

Infláció szempontjából előrebb jár az Egyesült Államok és Nagy-Britannia, de Európában is újra emelkedésbe fordulhat a dolog, hisz lassan a polcra kerülnek a csökkenő nyersanyagárakból származó bázishatások.