Nem minősítette fel Magyarországot a Fitch

hitelminősítés hitelminősítő
2557362 Russia, Moscow. 01/19/2015 Fitch Ratings agency logo. Vitaliy Belousov/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
A Fitchnél BB plusz maradt a magyar államadósság minősítése. Mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítőnél továbbra is a bóvli kategóriában vagyunk.
Vágólapra másolva!

Nem változtatott Magyarország hosszú lejáratú devizaadósságának "BB plusz" szintű osztályzatá pénteken a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő.

A Fitchnél is maradtunk bóvli kategóriában Forrás: RIA Novosti/Vitaliy Belousov

A besorolásra továbbra is a felminősítés valószínűségét jelző pozitív kilátás van érvényben. A Fitch a hosszú futamidejű szuverén forintadósság-állomány besorolását is megerősítette "BBB mínusz" szinten.

Az osztályzat tükrözi a magyar gazdaság teljesítményét

A magyar osztályzatok megerősítéséhez fűzött péntek esti londoni elemzésében a Fitch kiemelte, hogy a pozitív kilátású "BB plusz" devizaadós-besorolás is tükrözi a magyar gazdaság tavaly és idén mutatott erőteljes növekedési teljesítményét, valamint a 2011 óta rendre jelentős többletben záró folyómérleg-egyenleget, amely segítette a külső adósságkötelezettségek csökkentését.

A cég szerint az államháztartási hiány fokozatos zsugorodása is elősegíti a hasonló besorolású szuverén adósokéhoz képest még mindig magas államadósság-ráta mérséklését. Mindemellett a bankszektor működési környezetének javulása várhatóan hozzájárul a banki hitelezés újjáéledéséhez.

A Fitch Ratings az idén 2,9 százalékos növekedést vár a magyar gazdaságban

a tavalyi 3,7 százalékos GDP-bővülés után. A háztartási fogyasztást alátámasztja a nagy ütemű munkahelyteremtés, az alacsony infláció, és az, hogy a devizaalapú hitelállomány forintosítása könnyítette a háztartások pénzügyi terheit.

Lassul a magyar növekedés

A hitelminősítő várakozása szerint a magyar gazdaság növekedési üteme 2016-ban - az EU-folyósítások markáns visszaesése miatt - 2,3 százalékra lassul, középtávon pedig 2 százalék körüli éves ütemekre áll be, ahogy a magánszektorbeli beruházások fokozatosan élénkülésnek indulnak.

A Fitch Ratings elemzőinek előrejelzése szerint az államháztartási hiány az idén a gyors GDP-növekedésből eredő magasabb adóbevételek révén a hazai össztermék 2,3 százalékára csökken a tavalyi 2,5 százalékos deficit után.

A hitelminősítő jövőre 2,1 százalékos, és középtávon is 2 százalékhoz közeli éves államháztartási hiányokat valószínűsít

Magyarországon. Várakozása szerint ugyanis a várható adócsökkentések költségvetési hatásait ellensúlyozzák a javuló gazdasági kondíciók.

Fokozatosan csökken az államadósság

A Fitch előrejelzése szerint a GDP-arányos

államadósság-ráta 2017-re fokozatos ütemben 72 százalékra, 2020-ig 64 százalékra csökken.

Ehhez a prognózisához a hitelminősítő azt a feltételezését vette alapul, hogy a nominális GDP-növekedés évente 5 százalék körüli ütemű lesz, az államháztartás hiánya pedig 2 százalék környékén marad.

Az állampapír-állomány hazai tulajdonlási hányadának növelését célzó önfinanszírozási program várhatóan mérsékli Magyarország kitettségét a globális pénzügyi volatilitásnak - hangsúlyozzák a Fitch elemzői.

A cég várakozása szerint a folyómérleg-egyenleg többlete az idén eléri a GDP-érték 4,3 százalékát, és az előrejelzési távlat egészében is magas szinten marad, tükrözve a növekvő exportot, az alacsony nyersanyagárakat, a pénzügyi válság előttihez képest alacsonyabb hazai keresletet, valamint a csökkenő külső kamatfizetési kötelezettségeket.

A Fitch előrejelzése szerint

a nettó külső adósságállomány 2017-ig 30 százalékra is csökkenhet,

bár még ez is meghaladná a "BB" besorolási sávra jellemző mediánértéket.

Gazdaságpolitikai stabilitás kell a felminősítéshez

A cég szerint felminősítéshez vezethet a gazdaságpolitika stabilabbá és kiszámíthatóbbá válása, az üzleti környezet javulása, és a külső adósságállomány folytatódó csökkenése.

A pozitív kilátás azt jelzi, hogy

a Fitch nem számít olyan fejleményekre, amelyek érdemben növelnék a magyar adósosztályzat leminősítésének valószínűségét.

Negatív hatást gyakorolna ugyanakkor a besorolásra a költségvetési alapállás lazulása, és/vagy egy olyan globális makro-pénzügyi sokk, amely súlyos recesszióhoz vagy magasabb pénzügyi kockázathoz vezetne - áll a hitelminősítő pénteki londoni elemzésében.

A vártnak megfelelő a döntés

Londoni pénzügyi elemzők a döntés előtt valószínűbbnek tartották, hogy a Fitch 2016-ban javítja Magyarország államadós-besorolását.

Hasonlóképp vélekedett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is pénteki megszólalásában, aki péntek reggel az M1 aktuális csatornán azt mondta, hogy nem számít arra, hogy a Fitch Ratings felminősíti Magyarországot pénteken. Varga szerint mivel a Fitch minősítése eleve pozitív kilátású, így érdemi változásra most nem lehet számítani.

Mindhárom minősítőnél bóvli

A három nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings egyaránt a befektetésre nem ajánlott, spekulatív, avagy bóvlinak titulált sáv felső határán tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot. Az S&P és a Fitch módszertanában ez „BB+”, a Moody's osztályzati gyakorlatában „Ba1” szintű minősítést jelent.

Az S&P szeptemberben megerősítette a magyar államadós-osztályzatot, és a hitelbesorolásra adott stabil kilátást is helyben hagyta.

A Fitch Ratings májusban felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította Magyarország államadós-osztályzatainak kilátását az eddigi stabilról – a hitelbesoroláshoz nem nyúlt a cég –, novemberben pedig a Moody’s tett hasonlóképpen.

Miért fontos a besorolás?

A nemzetközi gyakorlat alapján egyes befektetési társaságoknál – intézményi befektetőknél – általában két nemzetközi hitelminősítő osztályzata elég annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós osztályzata befektetésre ajánlott, vagy sem. Ez pedig azért fontos, mert

egyes befektetési alapok nem vásárolhatnak olyan országok papírjaiból, amelyek befektetésre nem ajánlott kategóriában vannak.

Ha egy ország kevésbé minősül kockázatosnak egy hitelminősítőnél, az a potenciális kisbefektetőkre valamelyest hat, a nagyobbakra nem annyira, utóbbiak már nem a Standard & Poor’stól fogják megtudni, hogy mi van az adott országban, mondta korábban az Origónak Bod Péter Ákos. A közgazdász szerint ha átkerül egy ország a befektetőknek ajánlott kategóriába, akkor megnyílik az út olyan befektetői körök felé, amelyek saját üzletszabályzatuk miatt óvakodtak az ilyen jellegű – befektetésre nem ajánlott – eszközök beszerzésétől.

Forinterősödést és hozamcsökkenést hozhatna egy felminősítés

Szakértők szerint, ha több hitelminősítőnél is befektetésre ajánlott sávba kerülne Magyarország, akkor annak nyilvánvalóan kedvező hatásai lennének a gazdaságra nézve:

erősödhetne a forint, és csökkenhetnének az állampapírok hozamai,

valamint a kockázati felárak is mérséklődhetnének.

Az állampapírhozamok csökkenése – amellett, hogy az állam olcsóbban juthat forrásokhoz, hitelekhez – azért is pozitív, mert az országkockázatok változását általában követi az adott állam főbb bankjainak és nyilvános vállalatainak a besorolás javítása is. Ez pedig közgazdászok szerint már a forrásköltségek csökkenését jelentheti, tehát

a bankok, a cégek olcsóbban juthatnak hitelekhez,

és az átgyűrűző hatások miatt ez később a kamatszintet is csökkentheti.

A piacokat már nem érdeklik a hitelminősítők

Bár néhány éve a befektetők még megszállottan követték a nagy hitelminősítők szuverén adósbesorolásait, mára úgy tűnik, a komoly adóssággal rendelkező államok is nagyon olcsón juthatnak hitelhez, és a piacok egyre inkább figyelmen kívül hagyják a minősítéseket.

Varga Mihály szerint

A nemzetgazdasági miniszter szerint jó esély van arra, hogy Magyarországot felminősítsék a hitelminősítők – erről Varga Mihály beszélt november 12-én egy konferencián. Egy héttel később, november 20-án azonban már azt mondta a köztévén, nem számít arra, hogy a Fitch Ratings felminősíti Magyarországot. Mivel a Fitch minősítése eleve pozitív kilátású, így érdemi változásra szerinte most nem lehet számítani.