Ezeket kötelező feltünteni honlapon és webáruházban

Magyar honlapokat hackelt meg az Iszlám Állam news
Vágólapra másolva!
A legtöbb online szolgáltató nincs tisztában azzal, hogy milyen információkat köteles feltüntetni magáról a honlapján vagy webáruházában. Leggyakrabban csak egy e-mail címet, telefonszámot közölnek, ami nem felel meg a jogszabályi előírásoknak. Az emiatt kiaszabott fogyasztóvédelmi bírság mértéke 15.000 forinttól akár 500 millió forintig is terjedhet.
Vágólapra másolva!

Az elektronikus kereskedelmi törvény már 2008-tól előírja a honlap impresszum kötelező tartalmi elemeit, amely 2014. január 1-től tovább bővült. Ez alapján a következő adatokat kell feltüntetni a honlapon, illetve a webáruházban közvetlenül és folyamatosan, könnyen hozzáférhetően.

A tárhelyszolgáltató adatai

A legkevésbé ismert, 2014. január 1. óta kötelező impresszum elem a honlapnak tárhelyet biztosító tárhelyszolgáltató,

és annak székhelye, telephelye, e-mail címe, amelyet részletesen ki kell írni a honlapra. Ennek oka, hogy a honlap, illetve webáruház tartalmával kapcsolatos kifogásokat, valamely esetlegesen jogsértő tartalom eltávolítására irányuló kéréseket a tárhelyszolgáltatóhoz lehet benyújtani. A hozzáértő, minimális informatikai ismeretekkel rendelkező felhasználók elől a tárhelyszolgáltató adatait felesleges elrejteni, ugyanis pár kattintással könnyen kideríthető.

Törvény írja elő az impresszum kötelező elemeit Forrás: Thinkstock

További 7 kötelező elem

1. A szolgáltató neve

Sokan elmulasztják, de kötelező feltüntetni a weboldalt üzemeltető cég hivatalos cégnevét, egyéni vállalkozó esetén a természetes személy nevét egyéni vállalkozói minőség megjelölésével, míg természetes személy esetén a személyi igazolványban szereplő nevét.

Kitalált név, kereskedelmi vagy fantázianév nem felel meg a jogszabályoknak.

2. A szolgáltató székhelye, telephelye, ennek hiányában lakcíme

A cégjegyzékben szereplő hivatalos székhely, illetve telephely jelölendő meg, ha magánszemély üzemelteti a honlapot, akkor pedig a magánszemély lakcímkártyáján szereplő lakcíme kell, hogy szerepeljen.

3. A szolgáltató elérhetősége

Nem elég csupán a nevet és a címet kiírni, szükséges az ügyfelekkel való kapcsolattartásra szolgáló e-mail címet is megadni, amellyel kapcsolatban az is követelmény, hogy az rendszeresen erre a célra használt cím legyen.

4. A szolgáltatót nyilvántartásba vevő hatóság

Cég esetében a cégjegyzéket vezető cégbíróság, társadalmi szervezeteknél a nyilvántartásba vételt intéző megyei törvényszék, egyéb nyilvántartásba vett szervezetnél a jogszabály által megjelölt hatóság feltüntetése kötelező a honlapon.

5. Adószám

Ha a honlap vagy webáruház üzemeltető ÁFA-alany, akkor adószámát is köteles feltüntetni.

6. Hatósági engedély

Ha a honlap vagy webáruház üzemeltető tevékenységének gyakorlása jogszabály alapján engedélyköteles, ezt a tényt az engedélyező hatóság megnevezésével és elérhetőségi adataival, valamint az engedély számával együtt fel kell tüntetni a honlapon.

7. Kamara

Ha a honlap vagy webáruház üzemeltetője akár önként, akár jogszabályi előírás folytán tagja valamelyik kamarának, a kamara megnevezése is kötelező eleme az impresszumnak. Cégek esetében például a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamara tüntetendő fel.

Milliós büntetés is járhat

A honlapon vagy webáruházban az impresszumot közvetlenül a honlapon és folyamatosan, könnyen hozzáférhetően kell megjeleníteni. A legbiztosabb megoldás ezért egy külön fül létrehozása erre, ugyanis az ÁSZF (általános szerződési feltételek) vagy más szabályzat részeként történő megjelenítés nem felel meg az előírásnak.

és adott esetben fogyasztóvédelmi bírsággal sújthatja a honlap, illetve a webáruház üzemeltetőjét, amelynek mértéke 15.000 forinttól a vállalkozás típusától függően akár 500 millió forintig is terjedhet” – ismertette dr. Horváth Katalin, a Sár és Társai Ügyvédi Iroda ügyvédje.