Kétkezi munkával alkotott nagyot a Mesterek Mestere

Mesterek mestere díjátadó, MAPEI kft. Filó Mihály, Markovich Béla
Mesterek mestere díjátadó a MAPEI kft szerevezésében. Budapest, Hungary on November 13, 2015. ATTILA VOLGYI
Vágólapra másolva!
Először adták át a kimagasló építőipari szakmunka elismeréséért járó Mesterek Mestere Díjat. A szakmai zsűri döntése alapján Filó Mihály budapesti burkoló lett Magyarország Mesterek Mestere. Az elismert szakemberrel iparága mai helyzetéről is beszélgettünk.
Vágólapra másolva!

„Aki csak a pénzért dolgozik, abból soha semmi nem lesz. Legyen az emberben alkotási vágy, hogy létrehozzon valamit. Úgy dolgozom, hogy a megrendelő is elégedett legyen, és én is gyönyörködhessek a munkámban" – mondta a díjazott Filó Mihály. A szakember az Üzletrésznek azt mondta, azért pályázott a díjra, mert szerette volna bemutatni munkáit, és ösztönözné a burkolótársadalmat a minőségi munkára.

Egybehangzó volt a döntés

A Mapei építőanyagokat forgalmazó nagyvállalat azzal a céllal alapította díját, hogy elismerje a kiemelkedő színvonalon dolgozó építőipari szakembereket. Az első alkalommal meghirdetett díjra

29 érvényes pályázat érkezett 11 megyéből.

A szakmai zsűri egybehangzó döntése alapján Filó Mihály lett Magyarország Mesterek Mestere, mert munkáiban két szakmai véglet kiemelkedő megvalósítása volt látható: a szinte szobrászi szintű kőfaragó munka új technológiák használatával, valamint a lassan eltűnő helyszíni terrazzó készítése.

A díjazott mester

Filó Mihály 73 éves, Budapesten élő, ma is aktív szakember. Munkássága 55 évre tekint vissza, referenciái között olyan munkák szerepelnek, mint a Magyar Állami Operaház burkolatának restaurálása, a Ramada Aqua World szálloda intarziás padló- és falburkolatainak készítése.

„Bemutatkoztunk egy bécsi kiállításon három éve, és a közönségnek nagyon tetszettek a munkáink, de azt hitték, hogy olasz mestermunkát látnak. Ez egyrészt hízelgő, másrészt viszont nagyon elkeserítő, hogy nem számítanak minőségi munkára magyaroktól" – mondta a Filó és Társa Kft. tulajdonosa.

Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője (jobbról) átadja Filó Mihálynak a díjat Forrás: Attila Volgyi/Attila Volgyi

A cég jelenleg nyolc főt foglalkoztat, de a válság előtt húszan is dolgoztak a vállalkozásnál. A díjazott elmondása szerint sokan tanulták már a szakmát az ő keze alatt,

szívesen adja át tudását a jövő szakemberinek, és ő maga is tanul a fiatalabbaktól.

Az utánpótlást viszont nagyon gyatrának tartja. „Azt látom, hogy egyáltalán nem jó az oktatás. Néhány éve meghívtak egy szakmunkásvizsgára, mint megfigyelő, és siralmas volt. Pusztán két fiatalt láttam, akik megtanulták a szakmát, de később kiderült, hogy mindkettőnek burkoló az apja, és az ő keze alatt, nem pedig az iskolában tanulták ki a mesterséget. Ezt látom a szakma egyik legnagyobb problémájának, hogy

munka van bőven, csak kevés a jó szakember.

Persze kivételek is akadnak, akik azért ezt a szakmát választják, mert tetszik nekik, és alkotni akarnak" – mondta Filó.

A másik problémát abban látja, hogy többségében még mindig

az ár, nem pedig a minőség alapján bízzák meg a szakembereket.

Emellett a burkolási munkálatok a felújítás záró mozzanatai, és sokan ezen szeretnének spórolni, holott az egész felújításból kizárólag ezzel találkoznak a mindennapokban.

Mindenki mindenben jó

A mesterember abban látja személyes és cége sikerét, hogy minden burkolási munkát ugyanolyan magas színvonalon tudnak elvégezni, és nem szakosodtak. Kerámiát, követ, de még kandallót is raknak.

nálunk nincs szakosodás, hogy ő ehhez ért, a másik pedig ahhoz, mindenki csinál mindent” – mondta Filó. Hozzátette, szeretik is a kihívást, kaptak már olyan megbízást, ahol az épület régi szépségét akarták helyrehozni, és egy hónapig kísérleteztek, mire rátaláltak az eredeti színvilágra.

A közönségdíjas

A Mesterek Mestere közönségdíját 29 pályázó közül Kiss Tamás nagykereki burkoló kapta. Kiss Tamás pályázatában sokoldalúságát mutatta be, referenciái között családi ház teljes körű felépítése, burkolása, járda és teraszépítés valamint borospince burkolás is szerepelt. Kiss Tamás Nagykerekin él, 34 éves. 17 éve dolgozik burkolóként, munkái között többségében lakossági megbízások szerepelnek.