A kínai jegybank legutóbbi döntése, miszerint csökkentették a bankok számára rövid távú hitelköltségeket, nem egyszerűen arról szól, hogy élénkítsék a gazdaságot. Sokkal inkább egyfajta alternatívakeresésről van szó az alapkamattal szemben egy rendszerszintű átalakítás során.

A PBoC csütörtökön csökkentette a rövid távú likviditási hiteleinek (Standing Landing Facility, SLF) kamatait, amely lépés a közgazdászok szerint arra utal, hogy a jegybank érzékelte, az alapkamat hatékonyságát már évek óta visszafogja az árnyékbankrendszer. Emellett pedig az elemzők úgy látják, a PBoC igyekszik lazítani a kereskedelmi bankok alapkamathoz kötöttségét is.

A központi bank a hétnapos rátát 5,5 százalékról 3,25-re, míg az egynapos (overnight) kamatot 4,5-ről 2,75 százalékra süllyesztette, további likviditást biztosítva ezzel a bankoknak – írja a CNBC.

Új vizeken eveznek

Tipikusan a kínai monetáris politika az alapkamat csökkentésével vagy a tartalékolási kötelezettség visszafogásával szokta stimulálni a gazdaságot. Éppen ezért az SLF kamatok módosítása jóval kevésbé közismert lehetőség, és általában csak olyan időszakokban – például ünnepek idején – alkalmazták, amikor szűk likviditás volt várható. Az SLF-hez egyébként március óta nem is nyúlt a PBoC.

A PBoC pekingi központjaForrás: Imaginechina/Wang zichuang - Imaginechina/Wang Zichuang

A csütörtöki döntés ennek következtében azt mutatja, hogy a kínai jegybank számára, a korábbi időszakoktól eltérően, nem volt feltétlenül szükséges a gazdaság élénkítése. A PBoC közleménye szerint a csütörtöki vágás az SLF mint plafon funkciójának felfedezését jelentette a kamatfolyosó vonatkozásában.

A világ jegybankjai az úgynevezett kamatfolyosó rendszert használják, hogy a piaci kamatokat az alapkamat felé tereljék. Amikor monetáris kondíciók szorosak, a rövid távú pénzpiaci kamatok a folyosó felső vége felé tendálnak, ahogy a kereskedelmi bankok hitelt vesznek fel a központi bankoktól. Megfordítva pedig, amikor a piacok bővelkednek a likviditásban, a folyosó alsó vége lesz az irányadó.

Látni kell, hogy Peking számára a kamatfolyosó kiemelt jelentőséggel bír, ahogy a világ második legnagyobb gazdasága egyre inkább egy piacok által vezérelt ökoszisztéma felé igyekszik nyitni.

Sminkelik a zombikat?

Az intézkedés – a továbbra is gyenge októberi gazdasági adatok tükrében – inkább tűnik rohamléptekben kivitelezett vészmegoldásnak,

mintsem jól átgondolt, előkészített, a következő  5 éves tervbe illeszkedő döntésnek - derül ki Sarkadi-Szabó Kornél legújabb blogbejegyzéséből. Egyre több pletyka kering a fizetési nehézségekbe keveredő zombi vállalatokról, önkormányzatokról és bankokról. Ebből a szempontból a 28,2 ezer milliárd dolláros kínai adósságnak (2014-es McKinsey becslés) úgy hiányzott a gazdasági visszaesés, mint paksi mókusnak a brüsszeli mogyorózás.

Az amúgy kibogozhatatlan tulajdonosi hátterű cégeknek, gazdasági entitásoknak (a félig magán-félig állami) egyszerre kell szembenézni:

  • Az árak és a volumen eséséből fakadó alacsonyabb megtérülésű vagy veszteséges beruházásokkal, amelyeknek elenyésző részét írták eddig le.
  • A hatalmasra duzzadt adósságállomány növekvő igényű újrafinanszírozásával, ahol a készpénztermelés egyre nagyobb hányadát kell erre a célra fordítani (a kamatfizetés mértéke 2009-től négyszereződött.)
  • A korrupciós rangsorban (Transparency International) 100-ik helyen elhelyezkedő ország gazdasági, vállalati vezetőinek adott esetben teljesen inkompetens és dilettáns, kizárólag a saját bőrüket mentő döntéseivel.
Forrás: SharkVision.hu, John Shakespeare

Egyensúly és likviditás

A legnagyobb jelentősége az SLF kamatok csökkentésének, hogy Kína egy új monetáris politikai eszköztárral kísérletezik – hangsúlyozta Mark Williams, a Capital Economics vezető ázsiai közgazdásza. Az elemző kiemelte, hogy

a csütörtöki döntést nem tekinti a monetáris lazítás egy formájának.

Mindemellett mások úgy látják, hogy a jegybank jelenlegi lépése egy megelőző intézkedést is jelent az elsődleges nyilvános forgalomba hozatalok (IPO-k) újbóli beindítása előtt. A hírek szerint 28 IPO-t (és ezzel együtt tőzsdére lépést) engedélyezhetnek az év végéig, miután a részvénypiaci stabilizációs program keretében idén beszüntették az elsődleges kibocsátásokat. Mivel ráadásul jövőre enyhülnek az IPO-piacon a befektetőknek előírt tőkeszabályozások, így a PBoC célja, hogy elkerülje a likviditási ínséget – hangsúlyozta Bernard Aw, az IG piaci stratégája.

Jóllehet a kínai jegybank már eddig is tesztelt különböző monetáris politikai eszközöket, a rendszeres és esetleges nyíltpiaci műveletektől a tartalékolási kötelezettségek módosításáig, az elemző szerint a mostani a leginkább érdemi elmozdulás egy új keretrendszer irányába.

Látszatintézkedések?

A legnagyobb kockázat talán éppen az, hogy az erőn felüli intézkedésekkel sikerült elhitetni a globális szereplők egyre nagyobb részével, hogy megússzák a földbe csapódást, a gazdaság lassulása és a fogyasztó központú gazdasági szerkezetre való átállás fokozatos lesz és gördülékeny - vélekedik Sarkadi-Szabó a SharkVision.hu hasábjain.