A kormány reagált Paks brüsszeli vizsgálatára

2015.11.23. 13:20

Mélyreható vizsgálatot indított az Európai Bizottság a paksi bővítés miatt. Brüsszel azt vizsgálja, hogy a jelenlegi feltételek mellett előreláthatólag megtérül-e a beruházás. A magyar állam finanszírozhatja a paksi beruházást, de csak akkor, ha nem lesz veszteséges, vagyis ugyanilyen feltételek mellett egy piaci befektető is adna rá pénzt. A vizsgálat független a kötelezettségszegési eljárástól, amit Brüsszel azért indított, mert Magyarország nyílt pályázat nélkül bízta meg az orosz Roszatomot az új blokkok megépítésével.

Az Európai Bizottság mélyreható vizsgálatot indított annak eldöntésére, hogy a paksi bővítés tiltott állami támogatásnak minősül-e, tájékoztat november 23-ai közleményében a brüsszeli szervezet.

Tiltott állami támogatás 

A bizottság egész pontosan annak fog utánajárni, hogy egy magánbefektető adna-e hasonló feltételek mellett pénzt a két új paksi blokk megépítésére. Ha nem, akkor az a magyar állam részéről a projekt tiltott állami támogatásának minősül. Ha erre az eredményre jutnak, akkor a bizottság meg fogja vizsgálni, hogy az új paksi blokkok megépülése torzítja-e a magyar és az uniós energiapiac működését.

Brüsszel nem hisz a kormánynak 

"Jelen pillanatban a bizottság kételkedik abban, hogy a bővítés piaci alapokon történik, ahogy azt a magyar kormány állítja" – olvasható a közleményben. A vizsgálat megindulása nem jelenti, hogy szabálysértést állapítottak volna meg, de alaposan át fogják nézni a szerződéseket, és minden érintett felet meg fognak hallgatni. 

Az Európai Bizottság nem hisz a kormánynak, vizsgálatot indítottForrás: MTI/Sóki Tamás

Kétely és gyanú

"A magyar kormány határozott álláspontja, hogy a Paks II. projekt nem tartalmaz állami támogatást, és a beruházást egy racionális befektető is megvalósítaná, mivel a projekt várható megtérülése magasabb, mint a befektetett tőke költsége" - reagált közleményben a Miniszterelnökség a brüsszeli vizsgálat hírére.

A kormány szerint fel sem merült a tiltott állami támogatás gyanúja, ilyesmit a bizottság sem fogalmazott meg. A kormány emlékeztet rá, hogy Brüsszel a vizsgálatot "a paksi projekt nagyságrendjére és jelentőségére tekintettel" indította meg.

Margrethe Vestager versenyjogi biztos valóban ezt mondta, ezt a bizottság közleménye is felidézi. Ugyanakkor a közleményben az is szerepel, hogy az Európai Bizottságnak kételyei vannak afelől, hogy a befektetés piaci alapokon történik-e. (Tény, a kétely nem azonos a gyanúval.)

A kormány bizonyítani fog

"A magyar kormány áll a vizsgálat elé, bizonyítani fogjuk, hogy a beruházás nem tartalmaz tiltott állami támogatást. A magyar kormány rögzíti, hogy az orosz hitel nem került lehívásra" - zárul a Miniszterelnökség közleménye.

Brüsszel és a baloldal érdeke

"Brüsszel újabbnál újabb támadást indít a rezsicsökkentés ellen, és ehhez asszisztál neki a magyar baloldal is, amely szintén kezdettől támadja a rezsicsökkentést" - ezt már a Fidesz-frakció reagálta a brüsszeli vizsgálatra és az ellenzéki pártok nyilatkozataira.

A frakció szerint "a paksi áram a legolcsóbb áram", a lakosságot és az ipart csak a paksi bővítéssel lehet hosszú távon ellátni olcsó, biztonságos árammal. A bővítés nélkül Magyarország kiszolgáltatott lenne, Brüsszelnek és a magyar baloldalnak pedig éppen ez az érdeke, vonja le a konklúziót a frakció.

A Fidesz-frakció szerint Brüsszel és a baloldal érdeke, hogy Magyarország kiszolgáltatott legyenForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Nem lehet veszteséges 

Az uniós szabályok szerint a tagállamok finanszírozhatnak a paksihoz hasonló beruházásokat, de csak piaci alapon. Vagyis a bizottság azt vizsgálja, az adott körülmények közt a projektbe fektetett pénz megtérül-e, vagy veszteséges lenne. Egy piaci befektető ugyanis nyilván nem finanszírozna veszteséges projektet. 

Eljárás után vizsgálat 

A most elindult vizsgálattól függetlenül az Európai Bizottság november 19-én kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen Paks II. miatt. Az eljárást azért indították, mert Magyarország nyílt pályáztatás nélkül bízta meg az orosz Roszatomot a paksi blokkok megépítésével, és ezzel lehet, hogy megsértette az uniós közbeszerzési szabályokat. A magyar kormánynak két hónapja van, hogy reagáljon Brüsszel kifogásaira. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK