Hárommilliárddal nőtt a Klik tartozása

Vágólapra másolva!
Több mint nyolcmilliárd forinttal nőtt októberben az államháztartási szervek tartozása. A Kliknél van a legnagyobb gond.
Vágólapra másolva!

Októberben 82,7 milliárd forintra, vagyis egy hónap alatt több mint nyolcmilliárd forinttal nőtt az államháztartási szervek tartozása az elmúlt egy hónapban - írja a Napi Gazdaság.

A legnagyobb növekedés a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnál (Klik) volt, amelynek tartozása október végén már meghaladta a kilencmilliárd forintot.

Ez 2,9 milliárd forintos növekedést jelent egy hónap alatt.

Ebben azonban nincs is benne a tanároknak ki nem fizetett pótlékok, bérek összege - a lap szerint ez is több tízmilliárdos tételt jelent.

Újabb adósságcsökkentés jöhet

A kormány a múlt héten döntött arról, hogy a Klik az elmaradt bérek, pótlékok kifizetésére 26,6 milliárd forintot kap a költségvetési tartalékból. A pénzt várhatóan a decemberi fizetéssel kapják meg a Klik-alkalmazottak - főként pedagógusok.

A Klik mellett az egészségügyi intézményeknek is jelentős tartozásai vannak. A kórházak idén már átestek egy 60 milliárd forintos konszolidáción, de a Napi szerint nem kizárt, hogy még év végéig újabb adósságcsökkentésről dönthet a kormány.