Idén elmaradhat a Mikulás-rali

Mikulás
Santa Claus 'Rolli' from Hamburg distributes small presents to passers-by and customers in front of a butcher's shop in Hamburg, Germany, 24 December 2014. The weather remains rainy and mild in Northern Germany on Christmas Eve. PHOTO: CHRISTIAN CHARISIUS/dpa
Vágólapra másolva!
Ebben az évben elmaradhat a Mikulás-rali a részvénypiacokon – véli a CNBC publicistája. Az eddigi tapasztalatok és a jegybankok várható decemberi lépései miatt az elemző úgy véli, a befektetőknek érdemes lehet már most a partvonalra állni 2015 fennmaradó időszakában.
Vágólapra másolva!

A múlt hét volt az idei legjobb az S&P 500 index számára, és októberben is láthattunk szép felíveléseket a nyár végi rosszkedv után – hangsúlyozza Wilfred Frost. Kiemeli, a meglepetésként is értelmezhető közelmúltbeli emelkedések, illetve a 2009 márciusa óta tartó, ám gyenge fundamentumok mellett bekövetkező hosszú távú erősödés arra utalhat, hogy idén elmarad a Mikulás-rali a piacokon. Ha pedig ehhez hozzátesszük, hogy a nagy jegybankok oldaláról is bizonytalan a december, Frost szerint érdemes lehet nyugalomba vonulni 2015 hátralévő részében.

Az S&P 500 index decemberi árfolyammozgásai 2009 óta Forrás: Investing.com, Investor.hu

Jegybankok és medvék

Az elemző alapvetően azért van medve hangulatban (vagyis inkább árfolyamgyengülést vár), mert a fejlett világ jegybankjai immáron 7 éve masszívan pumpálják a pénzt a gazdaságokba, miközben az infláció nem emelkedik érdemben. Részben éppen a legutóbbi „relatíve jó” amerikai inflációs adatok miatt azonban sokan biztosra veszik, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed decemberben már megkezdi a kamatemelését, véget vetve ezzel a könnyű pénz korszakának.

A kulcsszó viszont az, hogy az adatok „relatív” értelemben jók.

Abszolút értelemben ugyanis semmi ünnepelni való nincs,

sőt az Egyesült Államokon kívül Japánban, az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban kifejezetten csúnya az inflációs kép. Éppen ezért az elemző szerint semmi okunk nincs arra, hogy közép- vagy hosszútávon komolyabb emelkedésre számítsunk a fejlett piacok körében.

A számok csak relatív értelemben jók, elkendőzik a tényleges képet Forrás: 123rf.com

Feltörekvő dilemmák

Emellett van még egy szempont, amelyről nem érdemes megfeledkezni. Úgy tűnik ugyanis, hogy a feltörekvő piacok nem fogják olyan mértékben összeszedni magukat a következő néhány évben, hogy újra a világgazdaság motorjaként működjenek, ahogy azt korábban tették – teszi hozzá Frost.

Ezen gazdaságok ugyanis jelentősen profitáltak az amerikai jegybank pénznyomtatásából, és ebből adódóan jelentős tőkevonzó képességgel is bírtak. Ezzel párhuzamosan például Kína – valóban szükséges – infrastrukturális beruházásokat eszközölt, de mára ez az időszak véget ért, és egyre jobban kirajzolódnak az országspecifikus kockázatok.

Mi lesz a jüannal? Forrás: AFP/Str

Az elemző szerint Kínában az egyik legfontosabb kérdés a jüan további leértékelődése lehet. A világ második legnagyobb gazdaságában a vállalatok ugyanis nagyjából 650 milliárdos dolláradósságon ülnek, ami azt jelenti, hogy bár a további leértékelődés a gazdaság bizonyos szegmenseinek előnyt jelenthet, a vállalatok számára komoly problémákat vethet fel. Frost kiemeli, hogy egy 2-3 százalékos gyengülés a dollárral szemben még nem jelentene semmit, de például egy 20 százalékos süllyedés már erős csapásként hathat. A Bank of America egyébként épp a napokban jelezte, hogy jövőre akár 10 százalékos jüangyengülés is várható a dollár ellenében.

Egy nemzeti ügy

A másik fontos kockázati tényezőt Brazília jelenti, ahol a gazdaság idén 2-3 százalékkal fog zsugorodni. Frost szerint ráadásul az is kérdéses, hogy jövőre ez miként javulhat érdemben, mivel úgy látja, a kormány felkészültsége erősen problematikus. Ráadásul a brazil reál 40 százalékos gyengülése azt is felveti, hogy a vezetés mikor lép közbe, hogy segítsen az eladósodott vállalatokon.

Az energiaóriás Petrobas, amely már eddig is megszenvedte az olajáresést és a közelmúlt korrupciós botrányát, például 129 milliárd dollár értékű adósságon ül, melynek 80 százaléka külföldi fizetőeszközben van. Ezek nagyjából egyötödének visszafizetése a következő két évben lesz esedékes, miközben a vállalat durván nyolc éve nem generált pozitív szabad cash flow-t. Ez pedig könnyen nemzeti üggyé válhat, noha Brazíliának messze nincs olyan mély zsebe, mint Kínának.

Brazil korrupcióellenes tüntetők a korábbi elnök, Luíz Inácio da Silva bebörtönzését követelik Forrás: citizenside.com/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/Mohamed-Mehdi Cherie

Mindeközben pedig Oroszországnak is megvannak a maga problémái, és ha mindezt összevetjük – hangsúlyozza az elemző –, akkor már nem is olyan meglepő, hogy a Goldman Sachs eszközkezelője véget vetett a BRIC alap korszakának.

Következésképpen Frost jelzi, hogy jóllehet soha nem fogadna arra, hogy az USA vagy Európa nem tudja megoldani a problémáit, és képtelen lesz talpra állni, a

konkrét válaszok egyelőre nem látszanak.

Éppen ezért az elemző inkább medve hangulatú, és várna addig, amíg a felépülés jelei megfoghatóan is rendelkezésre állnak.