Óriási pénzeket kerestek a függöny mögött

Barcelona, Catalonia, Spain - November 8: Barcelona's Neymar Jr cellebrating his second score during the football spanish league match between FC Barcelona and Villarreal CF at Camp Nou stadium in Barcelona on November 8, 2015 (Photo by Miquel Llop/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Még a legnagyobb focirajongók közül is csak igen keveseknek lehet sejtése arról, hogy kik állnak az egyes óriásüzletek hátterében. Egyes kiszivárgott dokumentumok azonban arra mutatnak rá, hogy korábban milyen – azóta betiltott – üzleti gyakorlatot folytattak a csillogó sportvilág függönyei mögött.
Vágólapra másolva!

Miközben a focirajongók jelentős része csak arról értesül, hogy egy-egy sztárjátékos hatalmas összegekért váltott csapatot, az már nem látható, hogy izgalmas üzleti mechanizmusok is zajlottak a háttérben. Egyes, sokak számára valószínűleg ismeretlen vállalatok, mint a Doyen Sports Investments ugyanis fizettek a csapatoknak azért, hogy fogadhassanak egyes kiválasztott játékosok piaci értékére. Az ilyen társaságok, melyek egyébként kritikus fontossággal bírtak a sokszor pénzszűkében lévő klubok számára, akkor realizáltak profitot, ha a kijelölt játékos csapatot váltott – írja a Bloomberg.

A Doyen szóvivője elismerte, hogy a Football_Leaks.com által kiszivárogtatott anyagok valódiak, de nem kívánta kommentálni azokat.

A legnagyobbak is érintettek

A 2011 második felére vonatkozó számlákból kiderül, hogy a cég néhány gigaüzletben is érdekelt volt, melyeken keresztül jelentős nyereséget tehetett zsebre. Akkor a vállalat 25,6 millió eurót (közel 8 milliárd forint) költött hét játékos kereskedési jogaira, és ezekből néhány hatalmas üzlet volt. A Doyen 10 millió eurót fizetett a kolumbiai csatár Radamel Falcao kereskedési jogainak 33,3 százalékáért. Amikor a játékos két év múlva klubot váltott, a cég 4 millió eurós profitot kaszált.

Falcao adásvételén is jó pénzt kerestek Forrás: DPPI media/Matt West

A dokumentumokból az is látszik, hogy a társaság 6 millió eurót fizetett 2012 augusztusában a Barcelona és a brazil Neymar globális szponzori jogaiért. Emellett két másik spanyol csapatnak, az Atletico Madridnak és a Sporting de Gijonnak nyújtottak 6,9 millió euró értékű hitelt.

A FIFA egyébként tavaly be is tiltotta a kereskedési jogokban való részesedés vásárlását,

ami a Doyen üzletének legnagyobb részét tette ki. A jelenség Dél-Amerikából indult, és Európa jelentős részén elterjedt, de ezzel együtt egyre nagyobb aggodalmakat okozott azzal kapcsolatban, hogy a befektetőknek túl nagy befolyásuk van a sport egészére. A Doyen bíróságon támadta meg a betiltást.

Furcsa hátterek

A dokumentumok mindemellett azt is feltárják, hogy honnan származnak a Doyen forrásai. Alapvetően két szereplő van a képben, akik közösen osztoznak a Doyen Sports céggel egy máltai kisvárosban bejegyzett címen. Az egyik vállalat a Benington Group Assets Limited, melynek egyetlen részvényese van, a 30-as éveinek elején járó török Malik Ali. A Doyennek 54 millió eurót hitelező Ali egyébként a papírok szerint egyedül birtokolja a Doyen összes A osztályú részvényét. A fennmaradó 20 százalékot B osztályú papírok képezik, melyeket a szintén Máltán bejegyzett Wood, Gibbins & Partners Limited tartja.

A Doyen Sports mögött egyébként a londoni székhelyű Doyen Group holding áll, amely nyersanyagokba, az energia szektorba, építőiparba és szállodákba fektet. Nem mellékesen pedig az ő kezükben van az ötcsillagos szállodalánc, a Rixos Hotels is.

The Palm Dubai Rixos Hotel Forrás: Rixos Hotels

Csepp a tengerben

A kiszivárogtatás igen rossz időpontban jött a Doyen számára, mivel éppen egy bírósági ítéletre várnak azzal kapcsolatban, hogy a portugál Sporting megtagadta a fizetést a Doyennek, miután az argentin Marcos Rojo a Manchester Unitedbe igazolt. A Sporting szerint a vállalattal kötött szerződés tartalma ugyanis sérelmezhető.

Külön érdekesség, hogy a Doyen pontos mérete ismeretlen, noha a vezérigazgató, Nelio Lucas 2014-ben azt mondta, jelentős készpénzállománnyal rendelkeznek. Kiemelte azonban, hogy ez a szint továbbra is alacsony, összevetve az anyacégével.

A csoport mögött magánszemélyekből álló családok állnak

– jelezte a vezérigazgató. Hozzátette, „világosan látszik, hogy sok befektetésünk van számos területen, ami többmilliárdos forgalmat jelent. Vagyis 100 millió csupán egy csepp az óceánban. Nos, 200 millió pedig két csepp.”