Sürgeti a jegybank az Astra ügyfeleit

Autóbusz és személyautó karambolozott a 82-es úton, egy ember meghalt
Az autó vezetője a helyszínen életét vesztette
Vágólapra másolva!
Az augusztusban csődbe ment román Astra Biztosító magyarországi fióktelepe decembertől leállhat, ezért minél előbb célszerű másik biztosítónál kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) kötniük az Astránál maradt ügyfeleknek.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank szerint augusztus végén az Astra Biztosítónak 169 ezer magyarországi kgfb-szerződője volt, piaci adatok alapján számuk ennek kevesebb mint a negyedére apadt.

Az astrások pórul járhatnak

Az Astra magyarországi fióktelepének tájékoztatása szerint 2015. december 1-jétől a biztosítási tevékenységhez kapcsolódó szolgáltatásokat már nem tudja teljesíteni (díjigazolást és zöldkártyát nem tud kiadni, a díjakat nem könyveli le, a kártörténeti nyilvántartásba sem tud adatokat jelenteni), illetve a kgfb-s károkat sem téríti meg.

Az MNB szerint az

Astra kgfb-ügyfelei a jogszabály szerint bármikor azonnal új szerződést köthetnek egy másik hazai biztosítónál,

anélkül, hogy kezdeményezniük kellene régi Astra-szerződésük megszüntetését. Korábbi biztosításuk az új kgfb-szerződés kockázatviselésének kezdete előtti napon automatikusan megszűnik.

Az Astra-ügyfelek minél előbb keressenek egy másik biztosítót Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A tartozást rendezni kell

Az MNB figyelmeztet arra is, hogy az esetleg díjhátralékban lévőknek rendezniük kell a tartozásukat, különben díjtartozás miatt megszűnt Astra-szerződés után - új érvényes szerződés hiányában - a biztosítási díjnál magasabb fedezetlenségi díjat kell fizetniük, és kötelesek lesznek megtéríteni az általuk esetlegesen okozott kárt is a Magyar Biztosítók Szövetsége kártalanítási számlájára – közölte a jegybank.

Az MNB arra is felhívta a figyelmet a közleményben, hogy az Astra kgfb-ügyfele által okozott, de az Astrához még be nem jelentett károkkal kapcsolatos kárbejelentéseket változatlanul a Mabisz Elkülönített Szervezeti Egysége fogadja.

Fontos, hogy a Mabiszhoz ismételten be kell jelenteni az Astra Biztosítóhoz korábban bejelentett, de ki nem egyenlített kgfb-igényeket is, mivel a Mabisz csak ekkor tudja megtéríteni a kárt - írta a jegybank.