A következő években a banki finanszírozáson belül felértékelődhet a faktoring típusú finanszírozás, amelynek a hitellel összehasonlítva rendkívül alacsony az adminisztrációs igénye. További előnye, hogy kiegészítő jogi biztosítékok nélkül gyorsan elérhető, és már évi 100 millió forintnyi vevőköveteléstől lehetséges. 

Iparági elemzések szerint 2015-ben a teljes hazai vállalatközi kereskedelem 72 százaléka halasztott fizetésen alapult, a külföldi partnereknél ez az arány pedig még magasabb, 76,6 százalék volt. A mintegy háromnegyed részben szállítói finanszírozásra épülő hazai business-to-business (B2B) forgalom jelentősen meghaladja a kelet-európai 38 és a nyugat-európai 41,3 százalékos átlagot - derül ki az MKB közleményéből.

Felértékelődhet a faktoring szerepe a kkv-szektorbanForrás: Thinkstock

A faktoring mérlegtisztító hatása

A faktoringszolgáltatást választó cégek vevőköveteléseit a hitelintézet minősíti, és a beszedési és behajtási feladatokkal együtt átveszi. Ha a vevőkockázat megengedi, a bank a követelések előfinanszírozását is vállalja, azaz gyakorlatilag - a vevőminősítés alapján - hitelt nyújt a vállalkozás részére a vevőkövetelések erejéig. Az MKB statisztikái szerint a hazai kkv-k eszközállományának akár 25-40 százalékát is kitehetik a kifizetésre váró vevőkövetelések.

A faktoring elsődleges célja a vállalkozások likviditásának elősegítése, hiszen a gyorsabban kifizetett vevőszámlák csökkentik a társaság forgótőke igényét, lehetővé teszik a gyorsabb növekedést és új beruházások finanszírozását - ismerteti a közleményben Suták Péter, az MKB faktoring üzletágának vezetője. A szakember szerint a negyedik negyedévben fontossá válik az egyelőre még kevés hazai vállalat által használt vissztehermentes faktoring mérlegtisztító hatása, amellyel nemcsak a vállalat hitelképessége, hanem befektetői megítélése is javítható - átvilágítás vagy audit előtt - a mérlegszerkezet pozitív változásának eredményeként.

Az építőipart is megsehítheti

A külpiacon értékesítő vagy ezt tervező hazai vállalkozások számára a külföldi vevőkövetelésekhez jutást biztosító - finanszírozást, biztosítást, követelésbehajtást és - nyilvántartást - is tartalmazó exportfaktoring-csomagok nyújtanak hatékony védelmet az idegen piacok eltérő fizetési szokásaival szemben. A sok partnertől vásárló hazai és külföldi tulajdonú nagyvállalatok pedig a beszállítói faktoringprogram indításával alakíthatnak ki pénzügyileg stabil és lojális beszállítói kört. 

A faktoring rendkívül fontos kockázatkezelési eszköz a tradicionálisan hosszú fizetési határidővel működő iparágakban, így például a kiskereskedelemben, az élelmiszeriparban, a szállítmányozásban vagy az építőiparban, különösen, hogy a fizetési határidőn túl itthon még átlagosan 10 napos fizetési késedelemmel is számolniuk kell a szállítóknak.

Startupoknak is megoldás

Kneifel Norbert, a Mazars Magyarország tranzakciós tanácsadó üzletágának menedzsere szerint a faktoring a dinamikusan bővülő fiatal vagy startup cégeknek is finanszírozási megoldást nyújthat, amelyeknél hiányoznak a bankhitelekhez szükséges gazdálkodási előzmények és biztosítékok. Ráadásul a faktoringot használó vállalkozások bátrabban adnak hosszabb fizetési határidőket vevőiknek, és ezzel akár versenyelőnyre is szert tehetnek. A faktoringgal az elnyert uniós finanszírozások kifizetése is előrehozható. Beszállítói faktoringprogram elindításával a csoportszintű, anyavállalati vagy tulajdonosi elvárások miatt hosszú fizetési határidők ellenére is kialakítható stabil és lojális beszállítói kör, amelyek tagjai a program révén jelentős cash flow-javulásból és működőtőke-optimalizálásból profitálhatnak.

A külpiacra szállító ügyfeleknek megoldás az exportfaktoringForrás: Origo

Külpiacra szállításnál

A faktoringszolgáltatást a külpiacokra szállító ügyfelek a belföldi mintára, külföldi vevőköveteléseiknél is igénybe vehetik. Az exportfaktoring lényege, hogy az exportőrök - egy csomagban - a bankra bízzák új, külföldi partnereik bevizsgálását, viszontbiztosítását, és akár a halasztott fizetésű követeléseik előfinanszírozását is. Ez utóbbi jelentőségét mutatja, hogy a kelet-európai szállításoknál az átlagos fizetési határidő 50 nap, míg a nyugat-európai exportnál 56 nap. 

Különösen fontos az exportfaktoring a külföldi állami vállalatok beszállítóinak, hiszen az MKB tapasztalatai szerint a kiváló partnereknek minősülő állami megrendelők fizetési késedelmeikkel komoly likviditási nehézséget okoznak az exportőröknek. Utóbbiaknak egy ilyen környezetben általában az jelent igazi segítséget, ha az előfinanszírozás mértéke a lehető legmagasabb, akár 100 százalék - hangsúlyozza Suták Péter.