180 milliót fektetett fogászatba a Széchenyi Tőkealap

pénz, bankjegy, forint, tízezer forint
Vágólapra másolva!
A Széchenyi Tőkealap 180 millió forint értékű kockázati tőkét fektet az innovatív fogászati csontimplantátumot gyártó OrthoSera Dental Kft.-be.
Vágólapra másolva!

Az induló vállalkozás célja az osztrák anyacég egyedi fejlesztésű csontszövet-termékének elterjesztése a közép- és kelet-európai régióban. A BoneAlbumin technológiájának különlegessége, hogy az emberi szövetekhez teljes körűen alkalmazkodik, képes az elvesztett csontmennyiség helyére funkcionálisan az eredetivel azonos szövetet képes növeszteni. Magyarországon, a Semmelweis Egyetemen történt a fejlesztés, a fogászati piacon való értékesítés pedig a tőkebefektetésnek köszönhetően elindult.

Kiemelt terület a fogászat

„A cég termékéhez hasonló újszerű, innovatív megoldásokra – iparágtól függetlenül – általában rendkívüli érdeklődés mutatkozik a célpiacoktól, és ezt látjuk az OrthoSera Dental esetében is. Magyarország világelső a fogászati turizmusban, 20 százalékos a részesedése, tehát

minden ötödik külföldi Magyarországon kíván fogászati szolgáltatást igénybe venni.

Ezt a kiemelt érdeklődést egy ilyen egyedi, hatékony fejlesztés képes tovább fokozni. Emellett pedig a régió további országaiban is sikert érhet el a cég" – hangsúlyozta Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: hosszú távon a cég lehetőségeit javítja az is, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma a népegészségügy kiemelt területévé kívánja tenni a fogászatot.

Évtizedes fejlesztés

Magyarországon évente hozzávetőlegesen 70-100 ezer fogászati implantáció történik, ezeknek körülbelül 40 százalékában van szükség csontpótlásra. Az OrthoSera Dental innovatív terméke évi 28-40 ezer esetben tud világszinten is élvonalbeli, humán-specifikus megoldást nyújtani, ahol egyelőre leginkább csak import szintetikus és állati eredetű csontpótlókat használnak. "Míg a csontpótlók örökké megmaradó, fel-nem szívódó zárványt alkotnak, addig

a BoneAlbumin aktivizálja a csontvelői őssejteket, ezzel képes alkalmazkodni az emberi szövetekhez,

fokozatosan átveszi azok funkcióját" - mondta Dr. Lacza Zsombor, a kutatások vezetője. Kiemelte továbbá, hogy a tízéves fejlesztés során fontos szempont volt a széleskörű klinikai alkalmazás lehetősége, így az OrthoSera Dental versenyképes áron és egyben jobb minőséget biztosító termékkel lép piacra.