Egyre élesebb a globális egyenlőtlenség

hajléktalan egyenlőtlenség Greek economic crisis in pre-election period Athens Greece Syntagma Sintagma SQUARE elections pre-elections ELECTION pre-election pre election pre elections RALLY PARLIAMENT Greek campaign 2015 25th of January 25 January
A homeless man lies on the pavement in front of a bank while a woman withdraws money from the ATM in Athens on January 18, 2015. (Photo by Kostis Ntantamis/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A fejlett világban a gazdasági nehézségekkel küzdő dél-európai államokban mérhető a legnagyobb általános gazdasági egyenlőtlenség – derül ki a Morgan Stanley jelentéséből. Az európai éllovasok mögött szorosan ott áll az USA is.
Vágólapra másolva!

Friss jelentésében a Morgan Stanley többek között olyan indikátorok alapján állította össze az egyenlőtlenségi listát, mint a nemek közti fizetési rés, a nem akaratlagosan részmunkaidőben dolgozók helyzete és az internet-hozzáférés. Az eredmény azt mutatja, hogy (sorrendben)

Portugáliában, Olaszországban, Görögországban és Spanyolországban tapasztalható a legnagyobb egyenlőtlenség,

mely országokat szorosan követ az Egyesült Államok a fejlett világban.

A bank emellett azt is kimutatta, hogy az olyan országok gazdasági növekedése, mint Kína és India lefelé hajtották az országok közti egyenlőtlenséget, miközben a magánszemélyek közti egyenlőtlenség emelkedett – írja a Bloomberg.

Egy római hajléktalan asszony tolja minden vagyonát Forrás: ONLY FRANCE/BOB DEWEL/ ONLYWORLD.NET/Bob Dewel

Skandináv meglepetés

Talán némileg meglepő lehet, de

az 1980-as évek közepe óta a fejlett gazdaságok között Svédországban nőtt leginkább az egyenlőtlenség.

Meg kell jegyezni azonban, hogy még ennek ellenére is a svédeknél (a többi skandináv országgal együtt) a legalacsonyabb ennek szintje.

A globális egyenlőtlenségi Top 20-as lista, illetve a különféle vizsgált területeken belüli rangsor Forrás: Morgan Stanley

Az egyenlőtlenség a gazdasági teljesítményt is befolyásolja

Az állandósult egyenlőtlenség ráadásul a gazdasági növekedésre is negatív hatással van – állapítják meg a bank elemzői. Mivel ugyanis akadályozza a hozzáférést a megfelelő lehetőségekhez, visszatartó ereje lehet a munkamorál területén, alacsony ösztönző erővel bír az oktatás és a képességek fejlesztésének szempontjából is. Nem mellékesen pedig aláássa a politikai vezetésbe és a társadalmi intézményekbe vetett bizalmat is. Közvetett módon pedig olyan politikai intézkedésekhez vezethet, mint a megnövekedett piaci szabályozás, a protekcionizmus, de egyes bevándorlásellenes lépésekhez is hozzájárulhat.

Az egyenlőtlenség a gazdasági teljesítményt, a bizalmat, és a társadalmi berendezkedésbe vetett hitet is alááshatja Forrás: 123rf.com

A középosztály bukása

Komoly problémát jelent mindemellett – hangsúlyozza a Morgan Stanley –, hogy a második világháború után felnőtt középosztálybeli generáció még jogosan számíthatott a javuló életszínvonalra, beleértve a kényelmes lakhatást és a gyermekei számára rendelkezésre álló megfelelő oktatást is, a megbízható nyugdíj mellett. Manapság azonban

a középosztálynak egyre jelentősebb munkaerő-piaci bizonytalansággal kell szembenéznie, és ugyanez igaz a nyugdíjakra is.

Noha erről kevesebb szó esik, de egyes vállalatok és befektetők kifejezetten profitot is kovácsolnak az egyenlőtlenségből. Az elemzés itt kiemeli például a Nestlét, amely igen jól tud manőverezni a magasabb és alacsonyabb jövedelmű fogyasztók között azzal, hogy párhuzamosan árul luxus- és megfizethető termékeket is.